Тъжна и жестока съдба: Помилвана след 17 г. в затвора, жената, убила бабата и дядото на Белослава, се хвърли под влак / СНИМКИ

  • Преди 27 г. Виолина Лалковска е била домашна помощница на жертвите си – възрастните родители на бащата на певицата д-р Борислав Стоянов
  • Преди трагедията била лекувана в психиатрия, но експертиза доказала, че към момента на престъплението е съзнавала действията си и може да носи отговорност
  • Прибрала се в родната Враца преди месец, но била сама – без семейство и приятели

Жената, която се хвърли под влака на 24 септември във Враца, се оказа осъдена за убийството на бабата и дядото на певицата Белослава през 1997 г. Работела при тях като домашна прислужница, излежала 17 г. зад решетките и наскоро била пусната от сливенския затвор.

Късно вечерта бързият влак от Видин за София е на стотина метра от жп гарата на Враца, когато машинистът усеща, че локомотивът се е сблъскал с нещо на линията, и спира след няколко метра. На релсите намира труп на жена и веднага вика полицията. Тя

се е хвърлила пред влака в последния момент и машинистът не успял да реагира

Полицията и пристигналият на място медицински екип се натъкват на ужасяваща гледка от разчленен и обезобразен труп. Разследващите не откриват документи у жената и започват да търсят начин да установят самоличността ѝ. Едва седмица по-късно се разбира, че загиналата на релсите е 51-годишната Виолина Лалковска. Бързо става ясно, че това е жената, която през 1997 г. уби възрастно семейство, а 10 години по-късно бе осъдена.

В навечерието на Коледа през 1997 г. жертви на Лалковска, която тогава е на 24 години, стават 76-годишната Венета и 82-годишният Кръстьо Стоянови. Техен син е известният психиатър и бизнесмен д-р Борислав Стоянов. Той има втори брак с актрисата Анета Сотирова, от който се ражда бъдещата певица Белослава.

Виолина Лалковска била препоръчана от познат на живеещия в София д-р Стоянов и той я наел да помага на възрастните му родители. Близо година тя се грижи за тях. След убийството домашната прислужница

изрисувала със спрей стените на окървавения апартамент със свастики

и други символи, разхвърляла покъщнината, за да имитира скинарско нападение.

По-късно пред разследващите Лалковска твърди, че агресията ѝ била предизвикана от желанието на възрастния човек да я изнасили, предшествано от неприлични предложения. Затова, след като се сборила с него и за да се спаси, тя го намушкала няколко пъти с ловджийския му нож.

В това време съпругата му Венета била на гости при приятелка. Докато Виолина миела кръвта от ръцете и лицето си в банята, Венета Стоянова позвънила на вратата. Уплашена, Виолина избутала жената в кухнята, съборила я на пода, взела нож от масата и започнала да я удря. След това я съблякла гола от кръста надолу, за да инсценира изнасилване.

Лалковска свалила дрехите си и ги сложила заедно с флаконите от спрей, окървавените чехли и ножа в плик, който на другия ден запалила в района на пролома Вратцата.

Причината за смъртта на Кръстьо Стоянов е прерязване на сънната артерия, предшествано от удар с твърд предмет в дясното слепоочие, показва тройната медицинска екпертиза. Съпругата му Венета била със счупен гръден кош, вероятно от стъпване или скачане върху гърдите ѝ.

Полицаите бързо разкриват кой е посегнал на пенсионерите. След като няколко дни отричала да е извършителка на двойното убийство, Лалковска признава всичко и води полицията до мястото, където изгорила дрехите. Пред ченгетата Виолина

разказва, че към нея Стоянови се отнасяли като към робиня и ѝ плащали малко

А в показанията си пред съдия не се признава за виновна и не желае да говори, тъй като не си спомняла нищо.

Според обвинителния акт тогава тя имала уговорка с фамилия Стоянови да работи за тях по 4 часа на ден. Често пъти обаче оставала и до по-късно. Вършела и неща, които не влизали в задълженията ѝ – селскостопанска дейност на вилата им. За това не получава допълнително възнаграждение, което породило у нея “възмущение”.

“Тези си чувства обвиняемата старателно криела, като привидно била с пострадалите в много добри отношения, но изпитвала дълбока неудовлетвореност от социалното си положение, мястото си в обществото”, пише в обвинителния акт.

Убитите Кръстьо и Венета Стоянови Снимка: Архив

Всичко това довело самоизолация от околните, усещане за житейска несправедливост и натрупване на чувства на завист, злоба и омраза към “нормално” живеещите хора.

На 20 ноември 1997 г. семейство Стоянови казали на Виолина, че ще се местят в София и ще бъде освободена от работа.

“Загубата на заплатата засилила у нея отрицателните елементи в емоциалната ѝ нагласа”, изясняват още магистратите в акта.

Според медицинската експертиза Виолина Лалковска прекъснала следването си в София през 1991 г. поради заболяване –

начална степен на шизофрения

Оттогава до 1995 г. е хоспитализирана в психиатричната клиника в София. Лечението ѝ спира през 1995 г., когато е освидетелствана като човек с уравновесено психическо състояние, със заключение за трудоспособност и адекватно гражданско поведение.

В експертизата се казва още, че Лалковска е

интелигентна, чете много, изучила е всички симптоми на невменяемост

Това дава основание на обвинението да предполага, че тя играе много добре тази роля в съдебната зала.

Делото срещу Лалковска продължава десетилетие. Процесът е прекъсван няколко пъти, а веднъж започна отначало и заради смъртта на съдия.

За да се реши какво е състоянието на Виолина, е назначена петорната експертиза, която е дело на професорите Йордан Стоименов, Стефан Тодоров, Марин Роглев, Атанас Шишков и психолога д-р Веселина Влахова. Заключението им е, че по време на престъплението Лалковска не е имала болестно разстройство на съзнанието и е била в състояние да разбира постъпките си и да ръководи действията си.

“Докато работеше при родителите ми, Лалковска не е проявявала никакви признаци на шизофрения – твърди синът на жертвите д-р Борислав Стоянов, също психиатър. – Тя напълно е съзнавала деянието си и трябва да изтърпи за това наказателна отговорност. А след като е убила родителите ми, откраднала пари и златните бижута на майка ми.”

В крайна сметка тя бе осъдена през 2007 г., след като експертиза доказала нейната вменяемост в момента на извършване на престъплението. Тогава

получава доживотна присъда от Врачанския окръжен съд

Присъдата е обжалвана пред Апелативния съд в София и делото е върнато отново на прокуратурата във Враца за ново разследване. В крайна сметка присъдата ѝ отново е потвърдена и тя е пратена да я излежава в затвора край Сливен.

След 17 години зад решетките Виолина Лалковска е помилвана и пусната от затвора. Прибира се в родната си Враца преди месец, но остава сама без близки и приятели. Както и преди години, тя не е споделяла с никого намеренията си – до фаталната вечер, когато застава близо до жп линията в очакване на приближаващия се влак.

24 часа

Валентин Георгиев

Recent Posts

Чудо! Ахмед Доган се появи на протест пред Народното събрание срещу “завладяната държава” / СНИМКИ+ВИДЕО

Архитектът на корупционния модел на управление на България Ахмед Доган излезе на протест срещу “завладяната…

2 hours ago

Уведомяват се хиляди българи с телефони “Самсунг” за нова такса

Хиляди българи с новите модели "Самсунг" трябва да знаят, че може да се наложи да…

2 hours ago

Български конкурент на Лидл, Билла и Кауфланд със 100 магазина отива в ръцете на нов собственик

Eднa oт нaй-нoвитe вepиги cyпepмapĸeти y нac - "Mинимapт" (Міnіmаrt), изглeждa cĸopo щe имa нoв…

2 hours ago

Великобритания се раздели с последната си колония в Африка, местното население е прогонено, за да се построи US военна база

Архипелагът е под контрола на кралството от 1965 г. Британското правителство се съгласи да предаде…

18 hours ago

Американците панически изкупуват тоалетната хартия на фона на стачка на пристанищните работници

Американците, на фона на стачка на пристанищните работници, се разтревожиха от възможни проблеми с доставките…

20 hours ago

АЕЦ „Козлодуй“ нае американска кантора като консултант за строежа на новите блокове

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов прави изявление в офиса на американската правна кантора във…

21 hours ago