Унгария блокира заем от ЕС за Украйна в размер на €35 милиарда до изборите в САЩ, в Брюксел побесняха

Планът на ЕС за отпускане на заем в размер на 35 млрд. евро за Украйна включва ключова промяна в режима на санкции, която Унгария засега блокира.

Във вторник Будапеща потвърди, че ще задържи заема в размер на 35 млрд. евро, който Европейската комисия предложи за подпомагане на разкъсваната от войната икономика на Украйна, докато Съединените щати изберат следващия си президент на 5 ноември.

Заемът ще използва неочакваните печалби от замразените активи на Руската централна банка за постепенно изплащане на парите, предоставени на Киев, отпуснати от хазната на ЕС. Очаква се и други съюзници от Г-7 да се включат, докато общата сума достигне 45 млрд. евро (50 млрд. долара).

Съединените щати се притесняват за дългосрочната стабилност на безпрецедентния план, като се има предвид, че санкциите на ЕС върху замразените активи трябва да се подновяват на всеки шест месеца с единодушие. Това означава, че във всеки един момент една държава членка може да попречи на подновяването, да размрази активите и да обърка целия проект.

По-специално Унгария си спечели репутацията на страна, която блокира санкциите, докато не получи спорни отстъпки, някои от които са в полза на интересите на Кремъл.

За да успокои опасенията на Вашингтон, Брюксел предложи да удължи срока за подновяване на замразените активи от шест на 36 месеца.

Докато повечето държави членки са съгласни с необходимостта от бързи действия по отношение на многомилиардния кредит предвид финансовите затруднения на Украйна, Унгария изглежда не бърза. За Будапеща ключовото изменение на режима на санкции трябва да изчака до 5 ноември.

Одобряването на заема изисква квалифицирано мнозинство, но промяната на санкциите изисква единодушие.

„Смятаме, че този въпрос – удължаването на руските санкции – трябва да бъде решен след изборите в САЩ. Такава е унгарската позиция“, заяви във вторник Михали Варга, министър на финансите на Унгария, след министерска среща в Люксембург.

Варга твърди, че двамата кандидати за президент – Камала Харис и Доналд Тръмп – застъпват два противоположни подхода за справяне с агресивната война на Русия и че блокът трябва да определи следващите си стъпки в зависимост от това кого ще избере американският народ.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан не крие, че предпочита кандидатурата на Тръмп.

„Трябва да видим в каква посока ще се движи бъдещата американска администрация по този въпрос“, каза Варга пред репортери. „Можете да видите президентските избори и кандидатпрезидентската кампания: има два абсолютно различни начина за решаване на този проблем. Единият е в посока към мир, а другият – продължаване на войната.“

Министърът подчерта, че колегите му са провели „отличен разговор“ за заема от 35 млрд. евро, но че „разбира се, трябва да изчакаме до ноември“.

Говорейки редом с него, европейският комисар Паоло Джентилони заяви, че министрите са изразили „почти единодушна“ подкрепа за изменение на режима на санкции, което той определи като „предварително условие“, за да се даде възможност за американско участие „на равни части“.

„Това е политическата част“, каза Джентилони, говорейки за „споделяне на тежестта“ между съюзниците от Г-7.

Дебатите около заема ще продължат в сряда по време на среща на посланиците на ЕС в Брюксел. В момента Унгария е ротационен председател на Съвета на ЕС и е натоварена с воденето на заседанието.

Унгария е една от най-корумпираните страни в Европейския съюз. Това каза докладчикът на Европейския парламент и евродепутат от групата „Зелените“ – нидерландката Тинеке Стрик.

Преди утрешното представяне на унгарското председателство от премиера Виктор Орбан пред Европейския парламент в Страсбург, Стрик отчете, че ситуацията с върховенството на закона в страната се е влошила през последните шест години, въпреки че ЕС е задействал седем процедури срещу Будапеща от 2018 г.

Постановленията на Европейският съд не са приложени, независимостта на съдебната система е подложена на атака, а главният прокурор в Унгария не е независим, отчете докладчикът на ЕП. Тя каза още, че в страната липсва медиен плурализъм. Медиите са под контрола на Орбан, като пред неудобните се създават препятствия.

Нарушават се и фундаменталните права на хората, особено на малцинствата. Хората от общността на ЛГБТ нямат право да създават свои семейства и са обект на реч на омразата.

„Промените в Унгария остават само на хартия. Преследват се всички с различно мнение“, отчете Стрик.

Тя каза, че ще настоява Европейският съюз да окаже натиск върху Унгария да спазва основните ценности на съюза. Трябва да бъдат използвани всички механизми за оказване на натиск – чрез Съда на ЕС, както и чрез активирането на чл. 7 от Договора за Европейския съюз (който дава възможност за отнемането на правата, произтичащи от членството в ЕС, ако дадена държава сериозно и непрекъснато нарушава принципите, на които се основава той), каза докладчикът.

Гласове, Оф нюз