Хаос и на двата терминала: Огромни опашки блокираха летище София, пътници изпускат полети

Опашка от над 2000 души предизвика хаос на Терминал 2 на Летище София тази сутрин, като някои пътници си изпуснаха полетите, съобщи специализиранията новинарски сайт TravelNews. Подобна е била ситуацията и на Терминал 1. Струпването на хора се е случило на проверките на скенерите, където отдавна не достигат лентите. Опашката на Терминал 2 е достигала до залата за пристигащи на нулевото ниво.

Причината е, че в часовете между 5 и 7 часа тази сутрин имаше много полети, включително и доста чартъри, са коментирали от пресцентъра на летището. На Терминал 2 са обработени над 2200 пътници само в тези часове, а на Терминал 1 – над 1000, казаха оттам.

От летището припомниха, че е добре всички да идват минимум два часа преди полетите. “Не идвайте 50 минути или 1 час преди излитане. Времето не е достатъчно, за да стигнете до гейтовете”, казва Милена Михайлова, ръководител “Връзки с обществеността” на летището. Тя подчерта, че есенният сезон също е натоварен и много се пътува. Всички летища в Европа продължават да изискват минимум 2 часа преди полет да сте на място.

ОЩЕ ИНФО ТУК:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https://www.facebook.com/maria.cappone/posts/pfbid02mhRs8CSj2NyRSFETux8AigbdruU5RtzNG3EDxR6GKCr3BhrM3UpTFJYdhDWXB1hAl&show_text=true&width=500

От летището обясняват, че на Терминал 2 организацията включва поетапното пускане на хора на ниво 1, където са скенерите. Пространството там е малко и не могат да бъдат побрани всички пътници. Затова трябва да изчакват долу пред машините за бордните карти.

Терминалите вече са малки и затова ще строят нов трети, който да поеме увеличения трафик. Те са предназначени за 2.5 млн. пътници, а на година през двата терминала вече преминават над 7 млн. души.

Наскоро Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект“ – операторът на Летище София, представи концептуалния дизайн на бъдещия Терминал 3 на аеропорта. По думите на Кабайеро мащабната трансформация и новият терминал ще превърнат летището в първото петзвездно регионално летище в Европа.

От изнесените данни стана известно, че повече от 1,2 млрд. лв. ще бъдат инвестирани по време на концесионния период, а 500 млн. лв. са предвидени за изграждане на новия Терминал 3. Това ще помогне на столичното летище да повиши капацитета си до 20 млн. пътници годишно.

Новият терминал ще бъде с площ 65 хил. кв. м., ще бъде свързан с вече съществуващия Терминал 2, а концептуалният му дизайн е вдъхновен от природните пейзажи на България.

Терминал 3 ще бъде на няколко нива – за пристигащи и получаване на багаж, за заминаващи и проверка на сигурността, както и за връзка между полети. Така летището ще разполага с 34 изхода, споделени между терминали 2 и 3, което ще позволи ефективно управление на нарастващия брой пътници, стана известно от думите на Хесус Кабайеро.

Оф нюз

Валентин Георгиев

Recent Posts

3600 лева заплата дават за тази работа в София, търсят се спешно 300 души, но недостигът засяга и страната

300 свободни места за шофьори в  София: Защо никой не иска да кара автобус? Градският транспорт…

19 mins ago

Искате ли два нови центъра за мигранти в Княжево и Оборище?

ИСКАТЕ ЛИ ДВА НОВИ ЦЕНТЪРА ЗА МИГРАНТИ В КНЯЖЕВО И ОБОРИЩЕ?Знам, че е предизборна ситуация,…

40 mins ago

Чудо! Ахмед Доган се появи на протест пред Народното събрание срещу “завладяната държава” / СНИМКИ+ВИДЕО

Архитектът на корупционния модел на управление на България Ахмед Доган излезе на протест срещу “завладяната…

3 hours ago

Уведомяват се хиляди българи с телефони “Самсунг” за нова такса

Хиляди българи с новите модели "Самсунг" трябва да знаят, че може да се наложи да…

3 hours ago

Български конкурент на Лидл, Билла и Кауфланд със 100 магазина отива в ръцете на нов собственик

Eднa oт нaй-нoвитe вepиги cyпepмapĸeти y нac - "Mинимapт" (Міnіmаrt), изглeждa cĸopo щe имa нoв…

4 hours ago

Великобритания се раздели с последната си колония в Африка, местното население е прогонено, за да се построи US военна база

Архипелагът е под контрола на кралството от 1965 г. Британското правителство се съгласи да предаде…

20 hours ago