Categories: НовиниСвят

87 държави плюс България призоваха за спиране на огъня в Ливан. Израел отговори: Трябва да се срамувате!

Кадър от 19-ата Среща на върха на Международната организация на франкофонията. На снимката кралят на Камбоджа произнася реч.

Осемдесет и осемте членове на Международната организация на франкофонията “единодушно” призовават за “незабавно и трайно” прекратяване на огъня в Ливан, друг член на организацията, който е подложен на израелски удари, обяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП и БТА.

“Единодушно се изказахме за незабавно и трайно прекратяване на огъня и изразихме ангажимента си за деескалация на напрежението в региона”, заяви френският президент на пресконференция, с която закри 19-ата среща на върха на Франкофонията, която се провежда във Франция. Макрон също така благодари на страните членки “за одобрението на организирането от Франция на международна конференция в подкрепа на Ливан” през октомври.

Макрон изрази съжаление за “избора” на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да се намеси с военни средства в Ливан, по-специално чрез “сухопътни операции” срещу групировката “Хизбула”. Същевременно той потвърди правото на Израел да се защитава. Франция е “солидарна със сигурността на Израел”, подчерта той и добави, че в понеделник ще приеме семействата на френско-израелските жертви на атентатите от 7 октомври.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува френския президент Еманюел Макрон и лидерите на държавите, които призоваха за спиране на доставките на оръжие за Израел на фона на войната срещу палестинската организация “Хамас” и ливанската “Хизбула”.

“Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да застанат твърдо до Израел. Въпреки това президентът Макрон и други западни лидери сега призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Те трябва да се срамуват”, заяви Нетаняху във видеообръщение.

Министър-председателят настоя, че страната му води война на няколко фронта срещу организации, подкрепяни от Иран – заклетия враг на Израел. “Налага ли Иран оръжейно ембарго на “Хизбула”, хусите (бунтовниците в Йемен), “Хамас” и други свои проксита? Разбира се, че не”, каза той.

Тези движения са част от “оста на съпротивата” срещу Израел – група, наречена така от Техеран, която включва и иракски групировки.

“Тази ос на терора е обединена. Но страните, които би трябвало да се противопоставят на тази ос на терора, призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Какъв срам”, добави той.

24 часа

Валентин Георгиев

Recent Posts

Румънски монах стана хит в социалните мрежи, ето с какво

"Той има външен вид на модел и душа на ангел". Така често пишат за йеромонах…

3 hours ago

Волен Сидеров: Доган с мегафон в ръка! Идва ли нов 10-ти ноември? На Козяк знаят кога

Идва ли нов 10 -ти ноември? На Козяк знаят кога. Беновска пита напоследък дали идва…

4 hours ago

Пожарите са потушени! Мая Манолова и Ангел Найденов показаха внуците / СНИМКА

Мая Манолова и Ангел Найденов са една от най-обсъжданите двойки на българската политическа сцена. Историята…

6 hours ago

Някога бе най-красивата българка, днес живее в крайна бедност, но не се унижава и не моли за пари / СНИМКИ

Първата Мис България не иска да се моли за държавна пенсия  През 1967 г. Бранимира…

8 hours ago

Хаос и на двата терминала: Огромни опашки блокираха летище София, пътници изпускат полети

Опашка от над 2000 души предизвика хаос на Терминал 2 на Летище София тази сутрин, като…

8 hours ago