Режимът в Украйна се разпада: Оставка подаде и външният министър Кулеба

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба подаде оставка. Това съобщи председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук, предаде ТАСС.

„Във Върховната Рада на Украйна постъпи заявление за оставка от министъра на външните работи на Украйна Д. И. Кулеба. Заявлението ще бъде разгледано на едно от следващите пленарни заседания“, съобщи Стефанчук във Фейсбуk. Стефанчук публикува и фотокопие от изявлението на Кулеба, в което той подава оставка, но не уточнява причините за решението си. Документът е с днешна дата 4 септември.

По-рано депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко съобщи, че Кулеба може да бъде заменен от първия зам.-министър на външните работи Андрей Сибига, който преди това е работил в кабинета на Зеленски, или от настоящия заместник-началник на кабинета на държавния глава Николай Точицки. Депутатът Ярослав Железняк също информира, че искат да сменят Кулеба „с някой от кабинета на президента“.

Вчера, 3 септември, оставки подадоха министърът на правосъдието Денис Малюска, министърът на стратегическите индустрии Александър Камишин, министърът на опазването на околната среда и природните ресурси Руслан Стрелец, вицепремиерът по европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина и вицепремиерът по въпросите на реинтеграцията на неконтролираните територии на Украйна Ирина Верещук. Освен това Зеленски уволни Ростислав Шурма от поста заместник-началник на кабинета си.

Гласове

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!