Историческа стачка по пристанищата в САЩ заплашва глобалните вериги за доставки, спрян е вносът на жизненоважни стоки

Спрян е вносът на жизненоважни стоки, а експерти очакват рекордна инфлация

Масова стачка на работници в морските пристанища в САЩ може да предизвика хаос в глобалните вериги за доставки, съобщиха западни издания.

Над 45 хил. работници започнаха стачка рано сутринта във вторник. Това е първото мащабно спиране на работа в този сектор от близо 50 години. Действията на трудещите се бяха провокирани от провала на разговорите за предоговаряне на трудовите им договори между най-големия им синдикат – Международна асоциация на крайбрежните превозвачи (ILA), и Морския съюз на Съединените щати (USMX), който представлява интересите на работодателите в областта на крайбрежната индустрия.

Протестът успя да блокира превоза на всякакви видове стоки в десетки пристанища от Мейн до Тексас. Засегнат е вносът на европейски автомобили, бира, вино и алкохол, както и на части, необходими за поддържане на работата на американските заводи и на служителите в тях. Извънредната ситуация би могла да спре и износа на САЩ, който засега преминава през протестиращите пристанища. Според анализатори стачката ще струва 5 млрд. долара на ден на икономиката отвъд Океана и може да доведе до рекордно покачване на инфлацията.

Преговарящите и от двете страни на масата обвиняват другата страна, че отказва да се споразумее. ILA твърди, че USMX е занижила предложенията си за повишаване на заплатите на работниците, и я обвинява, че е нарушила предишния договор, като е въвела автоматизация в няколко пристанища в САЩ.

Сегашните възнаграждения по договора, който изтече в понеделник, варират от 20 до 39 долара на час. От ILA настояват за постепенно увеличение със 77%, за да подпишат нов 6-годишен договор. Така те се надяват заплатата на трудещите се да достигне 69 долара на час през 2030 г.

“Ако тази стачка продължи няколко дни, последиците ще са доста краткотрайни. Ако протестът обаче се проточи, това ще има въздействия в цялата световна икономика – не само в американската”, отбелязват експерти.

24 часа