87 държави плюс България призоваха за спиране на огъня в Ливан. Израел отговори: Трябва да се срамувате!

Кадър от 19-ата Среща на върха на Международната организация на франкофонията. На снимката кралят на Камбоджа произнася реч.

Осемдесет и осемте членове на Международната организация на франкофонията “единодушно” призовават за “незабавно и трайно” прекратяване на огъня в Ливан, друг член на организацията, който е подложен на израелски удари, обяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от АФП и БТА.

“Единодушно се изказахме за незабавно и трайно прекратяване на огъня и изразихме ангажимента си за деескалация на напрежението в региона”, заяви френският президент на пресконференция, с която закри 19-ата среща на върха на Франкофонията, която се провежда във Франция. Макрон също така благодари на страните членки “за одобрението на организирането от Франция на международна конференция в подкрепа на Ливан” през октомври.

Макрон изрази съжаление за “избора” на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да се намеси с военни средства в Ливан, по-специално чрез “сухопътни операции” срещу групировката “Хизбула”. Същевременно той потвърди правото на Израел да се защитава. Франция е “солидарна със сигурността на Израел”, подчерта той и добави, че в понеделник ще приеме семействата на френско-израелските жертви на атентатите от 7 октомври.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува френския президент Еманюел Макрон и лидерите на държавите, които призоваха за спиране на доставките на оръжие за Израел на фона на войната срещу палестинската организация “Хамас” и ливанската “Хизбула”.

“Докато Израел се бори със силите на варварството, водени от Иран, всички цивилизовани държави трябва да застанат твърдо до Израел. Въпреки това президентът Макрон и други западни лидери сега призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Те трябва да се срамуват”, заяви Нетаняху във видеообръщение.

Министър-председателят настоя, че страната му води война на няколко фронта срещу организации, подкрепяни от Иран – заклетия враг на Израел. “Налага ли Иран оръжейно ембарго на “Хизбула”, хусите (бунтовниците в Йемен), “Хамас” и други свои проксита? Разбира се, че не”, каза той.

Тези движения са част от “оста на съпротивата” срещу Израел – група, наречена така от Техеран, която включва и иракски групировки.

“Тази ос на терора е обединена. Но страните, които би трябвало да се противопоставят на тази ос на терора, призовават за оръжейно ембарго срещу Израел. Какъв срам”, добави той.

24 часа