Израел заплаши Иран: Ударът ни ще е смъртоносен, изненадващ и прецизен. Те няма да разберат какво и как се е случило

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че отговорът на страната му на неотдавнашната иранска ракетна атака ще бъде смъртоносен, изненадващ и прецизен, съобщи Асошиейтед прес.

Израелските военни продължават с мащабна операция в северната част на Газа и сухопътна офанзива в Ливан срещу бойците на “Хизбула”.

На дипломатическия фронт израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и президентът Джо Байдън проведоха първия си телефонен разговор от седем седмици насам, като прессекретарят на Белия дом заяви, че разговорът е включвал обсъждане как Израел да отговори на иранската атака.

“Ударът ни ще бъде смъртоносен, прецизен и най-вече изненадващ. Те няма да разберат какво и как се е случило. Ще видят резултатите. Който и да ни нападне, ще бъде ударен и ще плати висока цена”, посочи Йоав Галант по време на реч пред войниците.

На 1 октомври Иран изстреля десетки ракети към Израел, които САЩ помогнаха да бъдат отблъснати. Байдън заяви, че не би подкрепил ответни удари по обекти, свързани с ядрената програма на Техеран.

Вчера “Хизбула” призна, че е извършила ракетно нападение, при което са загинали двама души в северния израелски град Кирят Шмона. Изпълняващият длъжността кмет на града Офир Йехезкели обяви, че двамата убити са били двойка, която разхождала кучетата си.

В северната част на Газа, в Джабалия, се водиха тежки сражения. Джабалия е бежански лагер от войната през 1948 г. около създаването на Израел, където израелските сили проведоха няколко големи операции. Целият северен район, включително град Газа, претърпя тежки разрушения и до голяма степен е изолиран от израелските сили от края на миналата година.

Жителите на Джабалия в Газа заявиха, че хиляди хора са останали в капан в домовете си от началото на операцията в неделя, докато израелски самолети и дронове прелитат над главите им, а войниците се сражават с бойци по улиците.

“Това е ад. Не можем да излезем. Квадрокоптерите са навсякъде и стрелят по всеки. Дори не можеш да отвориш прозореца”, казва Мохамед Авда, който живее с родителите си и шестима братя и сестри.

По думите му на улицата пред дома му лежат три тела, които не могат да бъдат прибрани заради боевете.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че от неделя до вторник е прибрало 40 тела от Джабалия и още 14 от общини, разположени по-на север. Вероятно има още тела под развалините и в райони, до които не може да се стигне.

Жителите на Джабалия се опасяват, че целта на Израел е да обезлюди северната част и да я превърне в затворена военна зона или еврейско селище. Според тях Израел е блокирал всички пътища с изключение на главната магистрала, водеща на юг от Джабалия.

Междувременно посланикът на ООН Линда Томас-Грийнфийлд обяви, че Израел трябва спешно да се заеме с катастрофалните условия за живот сред палестинските цивилни в Ивицата Газа и да спре “да засилва страданието” чрез ограничаване на хуманитарните доставки. И предупреди Израел да не гони палестинците от Газа и да не завзема територията.

“Не трябва да има демографска или териториална промяна в Ивицата Газа, включително действия, които намаляват територията на Газа”, уточни Томас-Грийнфийлд.

Израелският орган, координиращ хуманитарните въпроси в палестинските територии, заяви, че Израел “не е спирал влизането или координирането на хуманитарна помощ, влизаща от неговата територия в северната част на Ивицата Газа”.

Израел твърди, че се цели само в бойци, и обвинява “Хамас” за смъртта на цивилни, защото се бие в жилищни райони.

Директорът на болница “Ал Ахли” в Газа Фадел Наим заяви, че при тях са постъпили десетки ранени и тела от северната част на страната.

“Обявихме извънредно положение, преустановихме планираните операции и изписахме пациентите, чието състояние е стабилно”, каза той в текстово съобщение за АП.

Израелската офанзива разруши здравния сектор в Газа, като принуди повечето болници да затворят, а останалите да работят частично.

Наим посочи, че три болници, разположени по-далеч на север – Камал Адван, Ауда и Индонезийската болница – са станали почти недостъпни заради боевете. Министерството на здравеопазването на Газа призна, че израелската армия е наредила и на трите да евакуират персонала и пациентите. Междувременно по данни на ООН от 1 октомври в северната част на страната не е постъпвала никаква хуманитарна помощ.

През първите седмици на войната Израел нареди масова евакуация на северната част на Газа, включително град Газа, но се смята, че стотици хиляди хора са останали там. През уикенда Израел повтори тези инструкции, като каза на хората да бягат на юг в хуманитарна зона, където стотици хиляди вече са натъпкани в мизерни палаткови лагери, посочва АП.

Войната започна преди малко повече от година, когато водените от “Хамас” бойци нахлуха в южната част на Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 души. Те все още държат около 100 заложници, като се смята, че една трета от тях са мъртви.

По данни на Министерството на здравеопазването на Газа в резултат на израелската офанзива са загинали над 42 000 палестинци, но не се посочва колко от тях са били бойци. Според ведомството повече от половината от загиналите са жени и деца. Офанзивата е причинила и зашеметяващи разрушения на цялата територия и е разселила около 90% от населението от 2,3 млн. души.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да продължи да се сражава срещу “Хамас” до пълна победа и връщането на всички заложници. Преди два дни той предупреди Ливан, че го чака съдбата на Газа, ако народът му не се опълчи срещу “Хизбула”.

През последните седмици Израел проведе тежки въздушни удари в голяма част от Ливан, насочени срещу ракетни установки на “Хизбула” и други обекти. При тях бяха убити лидерът на “Хизбула” Хасан Насрала и повечето от неговите висши командири.

В сряда израелски въздушен удар порази центъра на ливанската гражданска отбрана в град Дардгая в Южен Ливан, като уби петима души, съобщи говорителят на гражданската отбрана Ели Хайрала. Сред жертвите е Абдула ал-Мусауи, ръководител на регионалния център в Тир, каза Хайрала.

Миналата седмица Ал-Мусауи е разговарял с журналист от АП, като е заявил, че израелските въздушни удари са изнервили екипа му, но се надяват, че международната защита, гарантирана на медиците, ще обхване и тях.

Израелските военни не коментираха. От миналия четвъртък ливанското министерство на здравеопазването съобщава, че над 100 парамедици са били убити от израелски въздушни удари.

При друг удар в сряда бяха убити четирима души, а други 10 бяха ранени в хотел, приютил разселени хора в южния ливански град Вардания, съобщи ливанското министерство на здравеопазването.

Оф нюз