Урсула фон дер Лайен на съд за измама с ваксини за милиарди, делото е през ноември

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен ще бъде изправена пред съда за измама с възможни злоупотреби при сключването на договори за покупка на “Пфайзер” ваксина, съобщава “Файнаншъл таймс”, позовавайки се на свои източници. Делото ще се състои през ноември.

Според изданието главният изпълнителен директор на “Пфайзер” Алберт Бурла е разменил текстови съобщения с Фон дер Лайен, преди да сключи най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от коронавирус. Става въпрос за закупуване на 1,8 млрд. дози от препарата, с обща сума 35 млрд. евро.


ЕК потвърди, че договорите с компанията са били обсъждани чрез смс съобщения, но отказа да публикува кореспонденцията – твърдят, че са я изтрили “по погрешка”. Разследването започна в началото на 2023 г. в Лиеж след оплакване от местния лобист Фредерик Балдан. През декември 2023 г. страните от ЕС изхвърлиха най-малко 215 милиона допълнителни дози срещу КОВИД-19 на стойност 4 милиарда евро, закупени в разгара на пандемията.

Според “Политико” от края на 2020 г. страните от ЕС са закупили около 1,5 милиарда дози ваксина срещу коронавирус, което се равнява на повече от три за всеки европейски жител. Жалбата на граждани и евродепутати за липсата на прозрачност в договорите за закупуването между ЕК и фармацевтичните компании е удовлетворена на 17 юли т. г.

Съдът на Европейския съюз отмени решението на Комисията да задържи части от договори за закупуване на КОВИД-ваксини, докато Фон дер Лайен се опитваше да събере подкрепа за преизбиране. Съдът установи, че ЕК не е предоставила достатъчен достъп до договорите за покупка и смята, че решението на изпълнителната власт да публикува само редактирани версии на договорите съдържа нарушения.

Позиция дойде ден преди ЕП да гласува преназначаване на Фон дер Лайен начело на Европейската комисия.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!