Това не е инфлация, разход е. И трябва да се плаща

Живеете в блок. Досега сте плащали по 5 лева за почистване на общите части. Общото събрание взема решение да увеличи таксата на 50 лева, за да може да наеме жива охрана, понеже в съседния вход са им разбили вратите и са им откраднали пералните.

Това не е инфлация, разход е.

Инфлацията се компенсира от самосебе си, защото фирмите си увеличават приходите и увеличават заплатите. Разходите не се компенсират, те се плащат.

Дали всички във входа ще платят новата такса или ще бъде разпределена по различен начин (някой може да няма пералня) е въпрос на решение.

След като сте взели решение за нови разходи, трябва да вземете решение и как ще се разпределят – дали поравно на всички или например според броя на пералните и сушилните, или пък според доходите, или според това колко гориво ти харчи колата.

Заради конфликта с Русия, разходът ни в момента е по 2 лв на ЕГН на ден. Ще се качи още толкова. Трябва да се реши как да бъде разпределен в обществото. Засега е калкулиран основно в цената на бензина и от там на транспорта на хора и стоки, но в бъдеще ще се отразява и на други неща (например жилищата или новите коли).

Обществото трябва да е наясно, че това е разход, а не инфлация и няма да се компенсира чрез вдигане на заплатите. Трябва да реши как да го разпредели.

Всеки ли ще плаща своите 2 лв на ден или някои ще плащат повече?

Ще се компенсират ли едни сектори чрез данъците на други? Целият разход ще бъде калкулиран в енергията и ще чакаме пазарът да го разпредели в другите стоки, или ще измислим нещо друго?

Трябва да си променим матрицата на мислене и да осъзнаем, че сме взели решение за увеличаване на разхода. Това не е инфлация, която се случва заради наличие на повече пари отколкото стоки.

Излишните напечатани пари си намират начин през пазара да стигнат до всички, но не съм сигурен дали с новите разходи ще се случи същото.

Нямаме исторически опит, освен на покриване на новите разходи с още по-нови пари и още по-нова инфлация. Ще видим какво решение ще измисли колективният Запад. Засега е отворил стоковите си резерви, което само отлага нещата с няколко месеца.

Димитър Ганчев, фейсбук