Биляна Гавазова показа касова бележка, обеща да я пази една година

Бившата тв водеща Биляна Гавазова стартира проучване, с което цели да покаже реалното поскъпване на стоките на основни храни, но не в процентно, а в парично изражение. В лични си профил във фейсбук тя анонсира, че ще направи анализ, видя Plovdiv24.bg, ето за какво става въпрос:

Да измерим инфлацията в пари, а не в %-ти! Заедно в експеримент…

Ето и кои са вашите ТОП храни, чиито цени ще проследим до Коледните празници. За съжаление тогава най-често говорим за спекула и изкуствено “надуване” на цените.

Гласувахте за: олио, яйца, кашкавал

И един бонус продукт от мен, защото няма по-голям от ХЛЯБА.

Днешната ми сметка за тези 4 храни е 26, 48 лв. / с 0, 22 лв. торбичка за пазаруване /;

На 23-ти декември /след 2 месеца / ще се върна в същия магазин и ще направя контролна покупка на същите продукти.

Тогава ще ви разкрия марките и магазина. Нека не даваме възможност за странични действия…

Снимки на храните, които съм купила днес ще видите в коментар под публикацията.

В коментарите под публикацията потребители пишат:

“Биляна, този същия кашкавал преди година точно го купувах по 7 лв на промоция и по 9-10 лв (в различни вериги) на редовна цена. Т.е. инфлацията при него е 50% за година.

При хляба е 100% за година. При яйцата е 100% за година. При олиото е 100% за година. Реално инфлацията при хранителните продукти е около 80% …

Или, ако преди си харчил по 400 лв на месец за храна, то сега харчиш 720 лв. …”

“Че е висока инфлацията при храните, висока е, но чак 80% не е. Например, ето 2 снимки на цените на олиото в един онлайн магазин – едната е актуална, а другата е от същия онлайн магазин, но година назад (27.10.2021). Като гледам грубо, ръстът е около 50%.”

“Инфлацията е изчислена по отношение на потребителклската кошница на г-жа Гавазова. Разбира се, персоналната инфлация на всеки е различна. Но е факт, че който е взимал 1200 лв заплата нето сега взима с около 400 лв по-малко в резултат на инфлацията….никак не е добре това. А има и огромна спекула. Т.е. инфлацията е спекулативна в по-голямата си част, а не привнесена, както се твърди.”

“Едно допълнение / уточнение – за да неутрализирате ефекта на промоциите като средство за привличане на клиенти, но и средство, което може да изкриви реалната картина на инфлацията (ако правите заключения само и единствено на базата на цените само в един конкретен магазин), то по-скоро бива да закупите същите продукти от общо 3 или най-добре 5 магазина. Иначе ако сега или след 2 месеца има промоция на един или няколко продукта, няма да “уловите” реалната инфлация.”

От своя страна, Биляна обеща: “Ще си запазя касовия БОН и за догодина…”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!