Кантарджиев се появи и даде вълшебна рецепта, която ще ни избави от грипа

Появи се грипна вълна, която е по-силна от преди пет години. През ноември започва грипните вируси, декември има разпространение. Пикът на грипната вълна е краят на януари и през февруари. Това отбеляза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия. 

Доста хора се разболяват, започват да кашлят. Забелязваме опашки пред аптеките, в офисите са 2/3 от хората и в училищата са половината ученици. Затова в дадени области слагаме допълнителни 2-3 дни към ваканции или празници, добави проф. Кантарджиев. 

По думите му грипната вълна преминава два пъти по-леко от прекарването на COVID-19. И добави, че прекарването грип е по-леко от прекарването на Омикрин.

Грипът е на 10 000 заболямост, защото за много кратко време взимаше голямо разпространение. Две години имаше мерки, изолация, нямахме толкова грипни инфекции, респираторни вируси. Колективният имунитет е по-слаб. Нищо фатално не очакваме от грипа. Грипният вирус и да дойде, имаме готовност, каза още той. 

Той даде и вълшебна рецепта:

Резенче лимон се топи в сода, както дамите топят месото в брашно, и го изяждаш, винаги след ядене, защото иначе ще имаш киселини. Всички респираторни заболявания започват с гърло. Най-много боли след сън. Децата трябва да се научат да казват, че ги боли гърлото. И на тях с лимон да не ги мъчим, но лимонов сок със сода. А, който е болен да си стои вкъщи, а да не извършва геройства по офиси.

Проф. Кантарджиев коментира и увеличението на заразените с коронавирус в последните дни. 

Виждаме да се увеличават случаите на COVID-19, но се забавя темпа на увеличаване. Стигаме до най-високото ниво на разпространение. Заразата преминава леко, съвсем малко са натоварени болниците, посочи проф. Кантарджиев. 

По-възрастните и хора с две или три дози да си направят ваксина от новия вариант, който е Омикрон и класически. Работи се по вариант за ваксина за COVID-19 и грипна ваксина. Може в един ден да се поставят и двете ваксини, без да се изчаква. До края на седмицата всички лекари ще получат заявените си ваксини за грип. Те са безплатни за хора над 65 години, останалите могат да си закупят от аптеките, уточни проф. Кантарджиев. 

Той допълни, че действието на грипната ваксина е година и половина.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!