Безредици във Франция и Белгия след мача на “петлите” с Мароко, 14-годишно момче загуби живота си в Монпелие

Истинска война между привърженици на футболните отбори на Франция и Мароко избухна по улиците на големите френски градове минути след последния съдийски сигнал на полуфиналния мач от Световното първенство в Катар. “Петлите” спечелиха с 2:0 и ще бранят титлата на финал срещу Аржентина на 18 декември. 

Въпреки уверенията на вътрешния министър Жералд Дарманен, че около 10 000 полицаи са в готовност да се справят с безредиците, в Париж, Монпелие, Ница, Ланс, Авиньон и още редица градове се стигна до брутално насилие. 

Появиха се шокиращи видеозаписи от момента, в който тийнейджър беше блъснат по улиците на Монпелие, докато марокански фенове се бунтуваха след полуфиналната загуба на Световното първенство от Франция.

14-годишното момче беше част от голяма група от марокански привърженици, които мародерстваха по Rue de la Mosson в южния френски град, когато се натъкнаха на бял хечбек с френско знаме, което се вее през прозореца му.

Групата се спусна върху колата, опитвайки се да откъсне знамето от собственика й, когато шофьорът се паникьоса и направи бърз обратен завой, за да пресече в насрещното платно и да избяга бързо.

Няколко членове на тълпата не успяха да реагират навреме и тийнейджърът беше засмукан под колелата, като получи критични наранявания. Властите потвърдиха, че той е бил преместен в близката болница, но по-късно е починал. 

Напрежението в Ница ескалира, след като привърженици на “петлите” започнаха да крещят към опонентите си – “Арабите вън” и “Ние сме си у дома”. Стигна се до арест на един мъж, който е изстрелвал бомбички и фойерверки срещу полицаи. Задържаният ще прекара нощта зад решетките. Силите за борба с масовите безредици използваха сълзотворен газ, за да се справят със разярените марокански привърженици.


В столицата Париж още преди началото на мача на емблематичния бул. “Шанз Елизе” и в района на Триумфалната арка бяха разположени стотици полицаи от звената за борба с масовите безредици. Макар първоначално тържествата след победата на Франция да бяха мирни и там се стигна до тежки сблъсъци между ултраси и силите на реда.


Сблъсъци между мароканци и полицаи имаше и в Лион, където срещу силите на реда също полетяха камъни.

Веднага след загубата на Мароко на полуфинала на Световното първенство по футбол в центъра на Брюксел започнаха безредици. Белгийските медии съобщават за сблъсък на запалянковци с полицията. Наложи се служителите на реда да използват водно оръдие на булевард “Maurice Lemonnier”.

Източници: dnes.dir.bg, OFFNews.bg, dailymail.co.uk