Голяма промяна за актовете и глобите на шофьорите, спасение няма! ВИДЕО

Представиха новата електронна система за подпомагане на контролната дейност на Агенция “Автомобилна администрация”. Информация за промените даде изпълнителният директор на Администрацията Бойко Рановски пред журналисти.

От думите му стана ясно, че системата позволява в реално време да се проверява информацията за превозните средства, водачите и превозвачите в национални и европейски регистри.

Рановски посочи, че при установяване на нередности на пътя издадените актове автоматично се вписват в системата, като се разпечатват и връчват на място на нарушителите.

“Няма да се пишат вече бланки и хартиени документи, както досега. Данните излизат веднага в реално време както на водача, така и на превозното средство и на фирмата превозвач.”

“Всички нарушения, независимо дали на територията на България, или в друга страна от ЕС се въвеждат в системата и се прави категоризации на фирмите превозвачите”, каза той, цитиран от “Фокус”.

Проверяващите екипи ще бъдат оборудвани с таблети за отдалечен достъп до електронната системи и мобилни термопринтери в автомобилите.

Директорът на Агенцията допълни, че предстои и надграждане с посттерминали, за да може да се извършва плащане при установяване на място на нарушението.

С въвеждане на данните на водача и превозвача в информационната системата излизат всички необходими данни, които са нужни.

“Така контролът е по-реален и по-обективен, без субективен фактор, както беше досега”, бе категоричен Рановски.

“Ако водачът не притежава необходимите документи, системата генерира нарушение, което инспекторът трябва да регистрира като електронен акт, разпечатва го и го дава на нарушителя”, каза Антон Ставрев, директор на “Автомобилна инспекция”.