На половин литър ракия след 12 пътни нарушения Иван уби своята принцеса на 7 години, а синът му се бори за живота си (Обзор)

Потрошеното след удара в дървото и бетонната ограда волво /автомобилът в средата/, прибрано в полицията.

  • 42-годишният мъж от Стара Загора качил двете деца в колата посред нощ след скандал с майката
  • Рядко изтрезнявал, заради цироза го свалили от тира в Германия
  • Проверка с дрегер след катастрофата отчела 1,47 промила

7-годишна “принцеса”, както я наричали в семейството, руса със сини очи – “художник не може да я нарисува”. Радина щеше да е жива, ако пияният ѝ баща не я бе натоварил посред нощ заедно с по-големия ѝ брат в колата и да отпраши към съседното село. Ядосан след скандал с майката, вероятно на половин шише домашна ракия.

Момиченцето умира на място, 9-годишното момченце е с тежки травми в болница, ранен е и бащата.

12 нарушения на пътя е имал преди фаталната нощ на 28 януари Иван Иванов от Стара Загора. Те са от 2003 г. досега, съобщиха от окръжната прокуратура. Само едно от тях – през 2008 г., е за употреба на алкохол по време на шофиране.

Три проби с дрегер направили на 42-годишния мъж дошлите на мястото на катастрофата полицаи. Най-високата измерена стойност била 1,65 промила. По принцип следствието взема под внимание средната – в случая 1,47 промила, поясни пред “24 часа” окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Макар да зависи от организма на всеки човек, това

се равнява приблизително на половинка домашна ракия

За по-прецизно изследване му е взета и кръвна проба за химичен анализ, която ще покаже и дали е употребил наркотици.

Минути преди 23,20 ч в събота Иванов пътувал с волвото си от Стара Загора към съседното село Хрищени. Карал по мокрия път и не успял да вземе лек ляв завой – колата му поднесла вдясно и се забила в дърво, а след това – и в бетонна ограда.

В колата на пияния шофьор били и две от децата му – Радина на задната седалка, а 9-годишният Тодор – на предната. Иван се скарал за пореден път с жена си и взел децата да ги води при сестра си. Най-вероятно те са били без обезопасителни колани и задължителните детски столчета. След удара

момиченцето изхвърчало от задната седалка през предното стъкло

и починало на място. Момчето останало заклещено между седалките, но получило тежки травми, включително в гърдите и главата. Настанено е в болница с опасност за живота. Последно близките му научили, че е излязло от комата.

Автотехническа експертиза тепърва ще уточнява с каква скорост се е движел автомобилът, но според Дичо Атанасов е била висока, тъй като предницата на колата е смачкана до неузнаваемост.

В болница е и бащата, със счупен шиен прешлен и травма в главата. Състоянието му не позволява засега да бъде разпитан, уточни окръжният прокурор.

Близки на Иван разказаха пред “24 часа”, че не употребявал наркотици, но за сметка на това бил пристрастен към алкохола и рядко изтрезнявал. Макар че бил професионален шофьор – тираджия, редовно пиел в свободното си време.

През последните няколко години работел в Германия, но се завърнал окончателно през декември.

Алкохолът му докарал цироза в напреднал стадий

и той не можел да бъде повече шофьор в чужбина. Дори постъпил в местна болница за пълни изследвания и лечение, но и това не го стреснало и не спряло страстта му към чашата.

От гурбета в Германия Иван си дошъл с волвото, с което и катастрофирал. Колата, негова собственост, все още била с немските си регистрационни номера.

Загиналото момиченце било най-малкото в семейството, наричали я “принцесата”. “Беше руса със сини очи, художник не може да я нарисува”, каза през сълзи техен близък.

Иванови имат и по-голям син на 12 г. Живеели в кооперация на старозагорската улица “Виктор Юго” в източната част на града. Дали заради алкохола, или по други причини, но Иван

имал проблеми със съпругата си. Скарали се жестоко

и през нощта срещу неделя. И макар че било вече късно, а и бил пил много ракия, мъжът грабнал двете по-малки деца, качил ги на новата си кола и силно афектиран потеглил към село Хрищени, където е омъжена най-голямата му сестра. Той имал общо 2 сестри и един брат.

Катастрофирал още преди входа на селото. Според местните в яда си и алкохолното умопомрачение карал със 160 километра в час.

Ако вината му бъде доказана в съда, той

може да получи от 3 до 15 г. затвор

Но само ако наблюдаващият прокурор реши, че деянието му е неумишлено. Ако обаче бъде подведен под отговорност за умишлено престъпление, възможната присъда става по-тежка – от 5 до 20 г. лишаване от свобода, посочи Дичо Атанасов.

Обвинителят припомни, че прокуратурата отдавна настоява за по-тежки наказания за причинена смърт на пътя след употреба на алкохол или наркотици, включително и за конфискация на автомобила, независимо дали зад волана е собственикът.

Хванаха петима пияни зад волана, сред тях и полицай

От 23 до 29 януари в рамките на специализирана полицейска операция са проверени 2805 превозни средства и 5152 души, съобщиха от ОД на МВР.

Съставени са 918 фиша и 182 акта за административни нарушения. Петима шофьори са седнали зад волана след употреба на алкохол с над 1,2 промила. Под въздействие на наркотични вещества са хванати да шофират седем души. Открити са и 10 неправоспособни шофьори.

Сред петимата пияни е и старши полицай от Казанлък, за когото бе установено, че е управлявал служебния си автомобил по време на дежурство с 1,56 промила.

Той бил тестван в момента, в който се прибрал с колата от Павел баня в полицията в Казанлък. Мъжът с 32 години стаж, на когото предстояло да се пенсионира, прекара 24 часа в ареста. Той вече е отстранен от работа, каза окръжният прокурор Дичо Атанасов.

24chasa.bg