Божанков за преминаването си към ПП-ДБ: Казаха ми, че имат нужда от човек като мен

Бившият депутат Явор Божанков гостува в предаването “На фокус с Лор Крумова”, където говори за бъдещето си, след като бе изключен от ПГ на БСП.

Като “никакви” Явор Божанков определи отношенията си с БСП пред журналисти. Той бе сред първите редици на събитието на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” днес пред Народния театър, с което те поставиха своеобразен старт на предизборната има кампания.

“Сходството в позициите ни е извън съмненията. Всичко това, което аз правих по отношение на машинния вот, подкрепата за Украйна… Явно, че няма защо да се обсъжда, че съвпадат на 100%”, коментира Божанков присъединяването си към ПП и ДБ.

Той посочи, че БСП са призовали за подкрепа на референдума на “Възраждане” за еврото, че са отменили машинния вот и че са едни от силите, спрели съдебната реформа.

Според него това е коалицията на доброто, но точният епитет е без значение. “В тези избори е ясно – от едната страна е коалицията на добрите, от другата страна е коалицията на “Магнитски” и хартиената бюлетина. Изборът е съвсем ясен – българите искат пак Бойко Борисов на власт или искат да остане в миналото на България. Изборът е само един”, коментира още Божанков.

“Принципни разговори бяхме водили, още когато бях изключен и станах независим.

Те казаха: “Имаме нужда от човек като теб. Правим ново обединение”. С всички лидери съм говорил”, каза Божанков.

Той беше изключен от БСП, след като зае позиция, различна от тази на партията по повод оръжията за Украйна. Преди дни стана ясно, че ще води листата на коалиция ПП-ДБ, но от гражданската квота.

Бях поканен и приех тази покана. Смятам, че в момента хората имат нужда от това обединение, защото ГЕРБ могат да бъдат и първа политическа сила – макар че това звучи абсурдно, ако срещу тях не застане един консолидиран субект.

В рамките на нормалното е да има недоволни. Най-трудният момент в една такава коалиция е подреждането на листите и разпределение на квоти. Но все пак обединението е факт и смятам, че това е единствената алтернатива България да продължи демократичния си път на развитие, заяви Божанков.

Никога не е било толкова ясно коя е добрата и коя е лошата страна, коя е правилната и коя е неправилната страна, кой иска съдебна реформа и кой я спира, кой иска България в Шенген и еврозоната и кой иска България на изток. При този очевиден избор – Бойко Борисов и ГЕРБ или това обединение, очаквам добър резултат, каза още Явор Божанков.