Бойкот на големите хранителни вериги! Вижте каква опашка се изви пред фирмен магазин

Опашка се изви пред фирмен магазин за млечни продукти в столицата.

“Опашка за кисело мляко, сирене и кашкавал… хмм. Имаше едни такива години преди време…”, написа в социалната мрежа Райна Радкова.

Жената е споделила снимка, на която виждаме как мъже и жени на различна възраст са се наредили на опашка пред малък фирмен магазин за млечни продукти, който се намира в район “Красно село”.

Фирменият магазин е на държавното предприятие “Ел Би Булгарикум”. Те обявиха още по-ниски цени на сиренето и кашкавала в магазините си.

Христина Братанова обаче сподели, че има разминаване в цените на млечните продукти на държавния млекопреработвател. Ето какво написа тя:

“Искам да ви споделя и моите наблюдения, относно цените на продуктите на тази фирма. Във фирмения магазин на пазара “Димитър Петков” килограм сирене е 12 лв. и няколко стотинки /не си спомням точно колко ст. беше/. Преди празника /Великден/ ходих на пазар в “Метро” магазин в кв. “Люлин”, тази марка сирене за 1 кг. струваше 22 лв. Нормално ли е цената да е повишена с около 47%?

Какво прави държавата, само ни лъжат и ние всички си мълчим. Къде са журналистите, къде са медиите, платени подлоги. Отвратена съм от хората, от управляващите, а политиците са ни такива, защото ние не сме народ, а мърша. Много емоционално, но за съжаление това е действителността”.

Венко Димитров съшо споделя наблюденията си: “Във фирмения магазин – килограм кашкавал “Витоша” – 15.90, същите разфасовки и опаковки, но в “Билла” – 29.90. Почти двойно ограбване във веригите”.

Марио Любенов предполага, че все по-големи ще стават опашките пред фирмените магазини.

“Това е чудесно, че има от къде да се купуват продукти на добри цени. От както големите вериги буквално се подиграват с българина и го товарят с цените както им е кеф, все повече ще пазаруваме от такива производители. От доста месеци млечни продукти, месо, яйца въобще не купуваме от “Кауфланд” или “Лидъл”. Производителят, от който купувам мляко, например, още на обяд е продал всичкото си мляко (500 литра) на 2 лв. литъра и от него квасим и кисело мляко също”, написа Марио Любенов.

Движението в цените на яйцата, сиренето и млякото през последните седмици е в посока нагоре за някои региони, но в други поевтиняват.

Средната цена на яйцата на дребно е 56 стотинки за брой. Спад от 2% е регистриран в Русе. А в Търговище има ръст с 5% за седмица, показват данните в Системата за агропазарна информация.

Килограм краве сирене на дребно струва средно 17,86 лв. Отчетен е спад за седмица с между един и четири процента в шест области на страната.

Кофичка нискомаслено краве кисело мляко струва средно 1,44 лв. Регистриран е спад в цената за седмица с 5% – в Смолян. 

Относно цените на храните служебният министър на икономиката сподели в телевизионно интервю, че производствените разходи падат, но цените – не.

“Явно няма конкуренция. Картелните споразумения също са част от липсата на конкуренция, но това е в правомощията на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)”, допълни министърът.

Глас нюз бг