Ще орязват ли пенсии и заплати? Има и още по-страшно от това, което разкри служебният кабинет

“1,8% – това е оптимистичният вариант за ръста на икономиката. БНБ например прогнозира 0,4% ръст. Това е позитивен реалистичен вариант. Има и варианти с рецесия, които са още по-страшни. Това, което показва правителството, не е най-страшното нещо.”
 

Това каза в интервю за БНР икономистът Васил Караиванов, преподавател в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

Залага се нов, рекорден за България дълг, а по-важният въпрос е дали ще можем да вземем пари назаем, има ли откъде. Само преди няколко месеца Великобритания, шестата икономика в света, не можа да вземе дълг на пазарите и се наложи централната банка да прави извънредна операция, която не е правена десетилетия, обясни икономистът.
 
“Всякакви сценарии са възможни. Все още сме в полето на сценариите. Самият бюджет и план. В момента имаме план за план. В момента по-скоро сме в полето на обсъждане на вариант – един по-страшен, друг по-страшен, но все ни бягат по-важните неща”, коментира Васил Караиванов в предаването “Преди всички”.
 
“Парите за капиталови инвестиции ще зависят от пакет закони, които Народното събрание трябва да приеме – за ПВУ. Първият транш дойде, но следващите траншове са заложник на работата на Народното събрание”, посочи той.

Според него в момента сме изправени пред дилемата дали да имаме тежка година, а след това да имаме “що-годе нетежки години, да има относително стабилна финансова дисциплина”, или “да допуснем големия дефицит – било 6,4%, било по-голям процент, може да скокне и на 7, и на 8”.
 
При голям дефицит тази година няма да имаме наказания от ЕК, но “тръгва инерция, от която много трудно можем да се върнем”. Допълнително ще има и санкции от ЕК и ще намалеят парите от фондовете, предупреди експертът.

При връщане на стандартната ставка на ДДС от 20% за всички и за всичко, това няма да е достатъчно, добави Караиванов. Ако депутатите не желаят да вдиган данъци, трябва да се режат разходи, поясни той.

Според него следва да отпадне увеличението на пенсиите от 1 юли.

“Еврозоната най-рано след 5-6-7 години, ако въобще”, подчерта той, запитан колко се отдалечаваме от еврозоната с настоящия бюджетен дефицит. Отдавна е изтекло времето на преференциалните данъци, категоричен е преподавателят.

Трябва да се прецизират и разгледат отново както приходната, така и разходната част на бюджета, заяви пред БНР Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Тя изрази категорична позиция срещу орязване на доходите.

“Има достатъчно буфери за балансиране на бюджета. Първо трябва да говорим за увеличаване на приходната част, а да не пипаме разходната част за перото “работни заплати”. Да се орязват пенсии и работни заплати е недопустимо. Ще се създаде напрежение и сериозни сътресения в секторите.”
 
Само България и Унгария са с 10% данък печалба, в ЕС се подготвя директива, която препоръчва корпоративният данък да е минимум 15%, отбеляза синдикалният експерт. 
 
Ако се увеличи данък печалба, могат да дойдат повече от 2,5 милиарда приходи, смята Иванова.  “Напълно отричаме вариант 22%, по този начин ще бъдат натоварени крайните потребители”, изтъкна тя относно предложението да се вдигне ДДС. Чака ни тежка година, обобщи Виолета Иванова.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!