Експлозиите на бензиностанция до Букурещ взеха втора жертва – жена с 95% изгаряния / СНИМКИ + ВИДЕО

Двама души загинаха, а над 57 са ранени при две експлозии в бензиностанция в Креведия, Румъния, близо до столицата Букурещ, предаде Ройтерс.

При първата експлозия огънят се е разпрострял до две цистерни и близка къща, уточнява агенцията. Разпоредена е евакуация на хората в радиус от 300 метра, като движението на автотранспортни средства е било преустановено, информираха от румънския Генерален инспекторат за извънредни ситуации (IGSU).

Издъхна жена с 95% изгаряния по тялото. Тя е съпругата на първата жертва – мъжът ѝ умря на място снощи вследствие инфаркт на миокарда. Той не е имал изгаряния.

Двата взрива станаха в събота вечерта на газстанция в село Креведия, Южна Румъния. Над 50 човека бяха ранени, включително близо 30 борили се с избухналите пожари огнеборци.

Жената е починала в болница “Флоряска” в столицата Букурещ днес, съобщи ръководителят на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат, цитиран от “Аджерпрес” и БТА.

Починалата е първият смъртен случай, причинен от изгаряния, получени при вчерашната експлозия.

При 95% изгаряния шансът за оцеляване на човек е приблизително равен на нула.

Общо 58 души пострадаха при експлозиите и пожара в станция за втечнен петролен газ в Креведия снощи. 43 са служители на Министерството на вътрешните работи: 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи, сочат данни на Инспектората за извънредни ситуации, цитирани от новинарския сайт Зиаре.

Осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 – при втората.

Телевизия Диджи 24 отбелязва, че 10 души са в тежко състояние. Около 3000 жители са били евакуирани в радиус от 800 метра. Задействан е Европейският механизъм за гражданска защита за трансфер на ранените в чужбина, а първите пациенти вече са прехвърлени в Белгия и Италия.

Разследването беше поето от Главната прокуратура, а първоначалните информации сочат, че от 2020 г. фирмата вече не е имала разрешително за дейност, отбелязва телевизията.

В село Креведия са изгорели осем къщи, а други 11 са засегнати от експлозията, съобщи председателят на Окръжния съвет на Дъмбовица Корнелиу Щефан, цитиран от Аджерпрес.

25 коли на противопожарната служба са пристигнали на място за потушаване на огъня. Осем души са били интубирани, след като са претърпели тежки изгаряния според данните на здравното министерство, предаде Нова и БТА.

Заместник-министърът на вътрешните работи Раед Арафат, който ръководи отдела за извънредните ситуации уточни, че към момента на изявлението му огънят все още не е бил напълно потушен и предупреди, че са възможни още експлозии на това място, защото опасност представлява трета цистерна.

“Почти сигурно четирима от ранените ще бъдат транспортирани в болници в Белгия и Италия”, заяви премиерът на Румъния Марчел Чолаку след извънредно заседание на сформирания кризисен щаб.

Свидетели казват, че по неясна причина първо е избухнал взрив до самата газостанцията. Когато пожарникарите се приближили обаче се взривили и три цистерни, превозващи гориво.

Румънските медии допускат, че газостанцията е била незаконна.