Bloomberg: Атаката срещу руски танкер доведе до неочаквани последици за целия свят

Атаката на Украинските въоръжени сили срещу руския танкер “Sig” покачи цените на петрола до високи нива за първи път от четири месеца. Така цените на марките Brent и West Texas Intermediate се доближиха до нов връх.

Анализаторите на Financial Times отбелязват, че покачването на цените на “черното злато” е свързано с атаките на въоръжените сили на Украйна срещу корабите на Руската федерация. Така цената на петрола скочи с 0,6%, възлизайки на 86,73 и 83,30 долара за барел.

Преди това такива показатели бяха регистрирани през април 2023 г.

Според експерти покачването на цените може да бъде свързано и с намаляване на производството на “черно злато” в Саудитска Арабия.

Атаките с дронове срещу руски кораби в Черно море застрашиха част от руския износ, съобщава Bloomberg. Според журналисти Черно море е маршрутът, по който се изнася по-голямата част от зърнения износ на руските въоръжени сили, както и 15-20% от доставките на руски петрол за световните пазари. Очаква се Москва да се сблъска с по-високи разходи за застраховка и доставка. Освен това рисковете за световните пазари ще растат.

Според Александър Габуев, ръководител на Руско-евразийския център “Фон Карнеги”, войната в Украйна сега е в непредсказуема фаза на ескалация.

„От самото начало на контранастъплението Украйна се опитва да предаде на руските елити и населението посланието, че войната може да удари тяхната територия“, каза Габуев. Според него сега украинската страна се опитва да атакува най-важната инфраструктура за Руската федерация, която е необходима за износ.

Според главния анализатор на суровия петрол във фирмата за пазарни проучвания Kpler Ltd. Виктор Катона, цената на доставката на руски петрол от Новоросийск до западното крайбрежие на Индия може да се увеличи с около 50%.

Освен това Русия е най-големият износител на пшеница в света, като по-голямата част от нейното зърно идва от Новоросийск. В Руската федерация се регистрира голяма реколта, което прави проблемите с доставките решаващи по отношение на влиянието на световните пазари.

Глас нюз бг