Човешкият организъм издържа жега до 50 градуса, преди да се разпадне

Антициклонът Харон носи в близките дни рекордни жеги в много страни в Европа

Опасността от Цербер отминава, но се задава Харон. Горещи вълни с имена на същества от гръцката митология, свързани с подземния свят, сякаш са кръстени така, че иронично да ни напомнят как с действията си сами докарахме “ада” на Земята.

От близо 2 седмици насам Южна и Източна Европа са обхванати от рекордни жеги, чийто край не изглежда да се задава. В части от Италия температурите стигнаха 48° и събудиха страховете за възможни жертви от претопляне. 40° в Гърция принудиха властите да затворят Акропола в най-горещата част от деня, за да няма припаднали туристи. Хиляди бяха евакуирани на испанския остров Ла Палма, обхванат от голям горски пожар. Пламъци се извиха дори в швейцарския планински кантон Во.

С идването от Сахара на антициклона Харон в следващите дни Сардиния и Сицилия също се готвят да приближат 50 градуса, като според Европейската космическа агенция това ще са най-високите температури, регистрирани някога в Европа. Рим, Болоня и Флоренция са сред 10-те градове в Италия в червената зона, а на жителите им е препоръчано

да не излизат между 11 и 18 ч, ако им е мил животът

Испания се готви за дни с около 45 градуса, а Гърция и Турция я следват с очаквани 44 градуса.

Данни от миналата година показват, че от жегите в Европа са починали 61 хил. души. Най-уязвими са възрастните, жените и жителите на Средиземноморския регион, смятат специалистите. Какво би могло да последва с температурните рекорди от това лято, е нещо, за което не бихме искали дори да си помислим. Със сигурност топлинните удари няма да са рядкост, а техните симптоми са замаяност заради понижен прилив на кръв към мозъка, зачервена и суха кожа, липса на пот и в най-крайните случаи отказ на органите, конвулсии, загуба на съзнание и дори смърт.

На този фон учени от университета в Рохемптън, Лондон, се заеха да определят каква е пределната температура, която човешкото тяло е способно да понесе, преди да започне да се разпада. Констатациите им не са никак утешителни – според тях максималната температура, на която хората могат да се подложат, без организмът им да страда, е между 40 и 50°. Лимит, който в идните дни немалко държави в Европа ще достигнат.

Учените посочват, че човешкото тяло има “критична най-висока температура”, която би могло да издържи, но щом тя бъде премината, следват “термичен стрес” и състояние, характеризиращо се с объркване и световъртеж, повръщане, главоболие и припадъци.

Резултатите от изследването дават ключова информация как населението на света и по-специално в Европа в епохата на драстичните климатични промени да се предпазва от зачестяващите и все по-екстремни горещи вълни.

“Температурите в Европа скочиха през последните десетилетия с около 2° в сравнение с прединдустриалната епоха, което е двойно по-голямо увеличение от средното за света – казва пред Евронюз Матю Патерсън, изследовател по физика на климата в университета в Оксфорд. – Старият континент наистина се е превърнал в гореща точка на климатичните промени и на нарастването на крайностите на жегите. Виждаме все нови и нови температурни рекорди заради тази тенденция на прогресивно затопляне. Тя ще се запази и в бъдеще, защото продължаваме да отделяме парникови газове в атмосферата.”

Проф. Люис Хелси от училището за науките за живота и здравето към университета “Рохемптън” в Лондон и екипът му направили експеримент с 4-ма мъже и три жени, за да стигнат до изводите си за границите на топлината, над която може и да не оцелеем (без да подлагат на опасност когото и да било от тях). “Отбелязахме нарастване на метаболитния процент (измерващ количеството енергия, консумирано от тялото, за да функционира)”, казва професорът.

До края на месеца ще отбележим вероятно най-високите температури това лято – до 42-43 градуса. Периодично ще преминават атмосферни смущения с предпоставки за мощни гръмотевични процеси със следобедни летни бури.

До края на тази седмица дневните температури ще са в интервала от 35 до 40 градуса с тенденция съботата да е най-топла. Нощите ще са задушни, при стойности на термометрите от 20 до 25-26 градуса.

Летни валежи с гръмотевици се очакват в нощта на събота срещу неделя – по поречието на Дунав и крайния Североизток, през деня и на места по крайбрежието, уточнява Нова ТВ.

Последната пълна седмица на юли ще настъпи с поредната топла вълна от Северна Африка. Кулминацията ще е на 26-27 юли с дневни температури в сряда в централните райони на Дунавската равнина, а в четвъртък в Югоизтока до 42-43 градуса. Локално са възможни и по-високи стойности.

Около пика на юлските жеги има изгледи за преминаване на студен фронт. Ако се запази прогнозираната конфигурация, отново ще има по-мощни гръмотевични процеси с краткотрайни порои и градушки.

Ще изпратим юли и ще посрещнем август с много слънце и палеща жега. Около 2-3 август се очертава нахлуване на по-студен въздух с условия за летни бури с градушки. По-дългосрочно най-отпускарският месец ще е горещ с температури около традиционните за сезона с валежи под нормите.

По Черноморието

Слънце и жега ще бележат края на юли по крайбрежието. Най-високите дневни температури ще са в предстоящата събота – до 35 градуса и след това – 26-27 юли – до 37-38 градуса.

Смущения с преминаващи краткотрайни гръмотевични валежи – в предстоящата неделя, след това – около 26-27 юли и 3-4 август. Седмица напред – морето има изгледи да е по-бурно между 26 и 28 юли.

24 часа, Блиц