Богатеем! Средната работна заплата за страната вече е 2123 лв., обявиха от НСИ

2123 лв. е средната работна заплата през четвъртото тримесечие на 2023 г., обяви Националният статистически институт. Нарастването спрямо третото тримесечие е с 6,2%. Ножицата между бедните области с ниска заетост и София е огромна. В столицата средната заплата е 2999 лв. за декември, докато във Видин е 1425 лв.

В още само една област средната заплата за декември е над 2000 лв. – Враца, където е 2052 лв. На трето място по възнаграждения е Софийска област с 1976 лв. След нея са област Варна с 1967 лв., Стара Загора с 1958 лв. и Пловдив с 1845 лв. На дъното са пет области, където средната заплата за декември е под 1500 лв. Най-ниска, както стана дума, е във Видин. Следващите по ниски заплати са област Благоевград – 1435 лв., Смолян – 1436 лв., Кюстендил – 1474 лв., и област Смолян – 1484 лв. Още за регионалните различия, макар и с по-стари данни, можете да прочетете тук.

В най-добре платения сектор – създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения, възнагражденията достигат 4852 лв., като в ИТ фирмите средното ниво вероятно е доста по-високо. Още само два сектора отчитат над 3000 лв. средна заплата в края на годината. В енергетиката тя достига 3278 лв., а във финансови и застрахователни дейности е 3086 лв.

Заплатите в образованието продължават да държат почти равно ниво с държавното управление, където влизат служителите в министерствата и други държавни ведомства – в просветата средната заплата вече е 2526 лв., докато в централната администрация е 2572 лв. Въобще, благодарение на изпреварващия ръст на учителските възнаграждения в средното образование, този сектор е на шесто място в страната пред здравеопазването, селското стопанство, строителството, търговията, транспорта, преработващата промишленост и др.

Средната заплата е по-близо до минималната в иначе доста шумния с претенциите си сектор на хотелиерството и ресторантьорството – 1304 лв. Добрата новина тук е, че спрямо 2022 г. има чувствителен ръст – с 19,9%. С най-голямо увеличение спрямо предходната година е друг сектор с ниски доходи – “Строителство”, където има 21,3% ръст на заплатите.

Най-бързо в последните месеци на 2023 г. пък растат доходите в образованието – с 16,1% спрямо третото тримесечие, като това явно отразява увеличенията в началото на учебната година.

Както е обичайно, в обществения сектор средната заплата расте по-бързо спрямо частния – 14% срещу 12,7% при сравнение на годишна база. Така в обществения сектор средната заплата е 2297 лв., а в частния – 2065 лв.

С обявяването на средната заплата за последните три месеца на годината се увеличават и депутатските заплати. Те вече ще получават основно месечно възнаграждение от 7032 лв., като тук не влизат допълнителните възнаграждения за участия в комисии и пр. В сравнение с досегашните им заплати, увеличението е с 267 лв. Според финансовите правила на парламента, народните представители получават основно месечно възнаграждение, равно на три средномесечни заплати в обществения сектор за последния месец от всяко тримесечие. Така те се преизчисляват всяко тримесечие, в случая – според декемврийската заплата в обществения сектор, която е 2344 лв.

С депутатските заплати са вързани и другите възнаграждения на по-висшите длъжности в администрацията. Председателят на НС получава с 55% по-висока заплата от основната депутатска, което е около 10 900 лв. Толкова е и основното месечно възнаграждение на министър-председателя. Министрите получават колкото председателите на парламентарни комисии, т.е. с 35% повече от основната депутатска заплата или около 9493 лв. след последните данни на НСИ.

Средна брутна работна заплата по месеци за страната

Сега

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!