ЕС започна военноморска операция срещу хусите

Европейският съюз (ЕС) стартира официално днес военноморската операция за сигурност Aspides (“Щит”) в Червено море и Персийския залив. Това съобщи Съветът на Европейския съюз на официалната си интернет страница.

Целта на военноморската акция е “чрез присъствие да се защитят търговските кораби в района от нападенията на хусите”. Задача на операцията ще бъде да осигури свободно преминаване на плавателните средства през Червено море и Персийския залив.

В рамките на отбранителния си мандат, мисията ще придружава плавателни съдове и ще ги защитава срещу възможни атаки от множество домейни в морето.

Щабът на мисията ще бъде в Лариса, Гърция.

В хода на операцията се предвижда европейски военноморски сили да придружават търговските кораби в района. Действия ще се извършват и в Ормузкия проток, в международните води на Червено море, в Аденския залив, в Арабско море, Оманския залив и Персийския залив, се посочва в съобщението. Щабът на операцията ще бъде в гръцкото пристанище Лариса.

Съветът на ЕС отбелязва, че действията на хутите срещу търговското корабоплаване нарушават свободата на транзитно преминаване през проливи по Конвенцията на ООН за морското право. През януари Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, в която осъди нападенията и отбеляза правото на държавите да защитават своите кораби от нападения.

Европейската военноморска мисия получи първоначално одобрение на 29 януари. Засега се предвижда операцията да продължи до февруари догодина.

Припомняме, че 12% от световната търговия и 30% от преноса на контейнери минават именно през тези два района.

До момента Франция, Германия, Италия и Белгия са потвърдили, че ще включат свои кораби в операция Aspide. Гърция ще предостави офицер за щабквартирата на мисията. Висши офицери ще предоставят също Италия и Франция.

24 часа

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!