НС гласува за 75 лв. великденски добавки на най-бедните пенсионери, в бюджета обаче няма предвидени пари за тях

Пенсионерите, които живеят със средства под прага на бедност да получат добавки от 75 лева еднократно за Великден. Това предвиждат в бюджета на държавното обществено осигуряване, които бяха приети на първо четене от Народното събрание, съобщава БНТ.

Предложението е на депутати от ГЕРБ-СДС и ДПС.

Ако промените бъдат приети и на второ четене, около 534 000 пенсионери ще получат добавка към пенсията си за Великден от 75 лв. Това ще струва на бюджета 40 милиона лева.

В бюджета изобщо няма предвидени 75 лева за Великден за пенсионерите.

Така че парите ще трябва да бъдат извадени от някъде другаде.

Националният осигурителен институт и Министерството на труда и социалната политика се обявяват против изплащането на великденските добавки към пенсиите да става от бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Тези суми имат характер на социално подпомагане и изплащането им не е свързано с осигурителния принос на хората и те не се отпускат съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване, посочва социалният министър Иванка Шалапатова  в становище относно промените в бюджета на ДОО, внесени в парламента.

Те предвиждат пенсионерите, които получават пенсия под линията на бедност от 526 лева да получат по 75 лева за Великден.

 “Безспорно е, че с изплащането на допълнителна сума в размер на 75 лева във връзка с предстоящите Великденски празници подпомагат финансово пенсионерите с най-ниски доходи“, посочва Шалапатова, зитирана от Pariteni.bg.

Но според ведомството, тези добавки, както всички останали форми на подкрепа на лицата с ниски доходи, трябва да бъдат регламентирани и финансирани от системата за социално подпомагане. При установяване на нужда от социално подпомагане на тази група пенсионери и при наличие на финансова възможност, МТСП ще подкрепи предоставянето на еднократна социална помощ, уверява тя. 

От НОИ допълват, че институтът администрира задължителното осигуряване за общо заболяване и майчинство, безработица, трудова злополука и професионално заболяване, инвалидност и смърт. Но, в случай че законопроектът бъде приет, НОИ, като отговорна институция, гарантираща правата на гражданите, ще предприеме необходимите действия за неговото изпълнение, посочват от НОИ.