Идеологът на Брекзит: Владимир Путин научи само един урок от Запада – че сме пълни идиоти!

Единственият урок, който Западът може да преподаде на руския президент Владимир Путин чрез изземването на суверенни активи, е да демонстрира пълния идиотизъм на западните политици, заяви идеологът зад Брекзит и бивш старши специален съветник на британския премиер Доминик Къмингс в интервю за британски вестник.

“Какъв урок му дадохме на Путин. Америка сега още по-активно се опитва да конфискува активите на Русия, като санкциите ѝ тласкат към създаване на алтернативни (на западните) финансови системи? Подобни мерки могат да научат Путин само на един урок – че сме идиоти”, заяви той.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

Както подчертава Къмингс, антируските политики вече са довели Запада до шокиращо увеличение на разходите на домакинствата. Според него санкциите са били катастрофа за европейската политика и са навредили много повече на Европа, отколкото на Русия.

Бившият съветник на Борис Джонсън смята, че британският премиер и други западни политици са направили колосална грешка, като не са се вслушали в предупрежденията на руския президент за последиците от разширяването на НАТО на изток. Според Къмингс конфликтът в Украйна е бил само начин Джонсън да изпълни “фантазиите“ си за статута на нов Чърчил.

“Не трябваше да се озоваваме в тази глупава ситуация от 1940 г. с идиота Зеленски Скапаната украинска мафиотска държава ни измами“, оплака се политическият стратег.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, предвиждащ правомощията на президента на САЩ да конфискува руски активи в САЩ за нуждите на възстановяването на Украйна. Така нареченият REPO Act дава на президента правомощието да реши да конфискува руски активи, намиращи се в Съединените щати, без одобрението на Конгреса.

След началото на войната в Украйна ЕС и страните от Г-7 замразиха почти половината от руските валутни резерви в размер на около 300 милиарда евро. Около 200 милиарда евро са в ЕС, главно в сметките на белгийската Euroclear, една от най-големите системи за сетълмент и клиринг в света.

Европейската централна банка предупреди, че това може да създаде рискове за репутацията на европейската валута в дългосрочен план и призова “да се погледне отвъд този изолиран конфликт“ и да се търсят други начини за финансиране на Киев.

Кремъл заяви, че вземането на подобни решения “би било още една стъпка в нарушаване на всички правила и норми на международното право”.

Фокус