Прозрачно ли са проведени процедурите за избор на търговци на природен газ?

След спирането на доставките от руския газов гигант „Газпром“ към България в средата на април дружеството „Булгаргаз“ е пристъпило към избор на търговци на природен газ по непрозрачен начин.

Тази информация е част от констатациите на временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спирането на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“ ЕАД.

'); break case width < 728: document.write(''); break default: document.write(''); break }

В доклад, с който разполага „ДИВИДЕНТ“ е посочено, че заключенията на временната парламентарна комисия са направени след разглеждането на кореспонденцията с голям брой търговци на газ. В документа е посочено, че „Булгаргаз“ е разполагало с достатъчно време да проведе прозрачна процедура за закупуването на необходимите количества газ включително като използва анонимен сегмент на газовите борси в страната.

През месец май са изпратени запитвания само до 12 търговци на природен газ, като не стават ясни причините да се пренебрегнат останалите лицензирани търговци: „На българският газов пазар има над 40 лицензирани търговци. „Булгаргаз“ е изпратило запитване за периода 27.04.2022 – 30.04.2022 само до 10 търговци на газ. Не е ясно по какъв начин е направен подбора на тези 10 участника“, пише още в документа.

В документа е уточнено, че дори и на въпросните подбрани търговци не са предоставени ясни и еднакви критерии за доставка. Като пример за нарушения при избора на компаниите, с които да бъдат подписани договори са дадени няколко фирми, а забележките са направени от представителите на ДПС в комисията.

Според тях офертата на „Депа“ за доставка през месец май 2022 г. е получена след изтичането на срока, поставен от „Булгаргаз“ на 27.04.2022, „не е “твърда”/обвързваща Депа оферта, а е “индикативна” оферта и е под условие на доставка “възможност на газопреносните мрежи на Гърци и България”, което включва както прекъсване на доставките от Газпром към Гърция, така и неналичие на свободен капацитет за пренос поради пренатоварване на потока от Гърция към България. Въпреки това офертата е класирана на първо място и е подписан договор с Депа“.

В доклада е обърнато внимание и на факта, че класираното на второ място дружество МЕТ България е имало различен краен срок, поставен от „Булгаргаз“ – 29.04.2022 г., а дружеството е поканено за участие за доставка чак на 28-и май, след като са получени офертите на останалите фирми. Това, според представителите на ДПС, буди подозрение, че „без да са били поканени към същия момент са разполагали с информация за конкретните нужди на Булгаргаз и навярно е съществувала уговорка за доставката на най-голямото предоставено количество природен газ от посредник при така проведените процедури за избор“.

Има още един спорен момент в доклада на комисията, който обаче е опроверган от представителите на “Демократична България” и “Продължаваме промяната”. Депутатите от “Демократична България” обръщат внимание на конкретен цитат: „Булгаргаз“ е разполагало с необходимото време, за да организира и проведе прозрачни процедури по закупуване на необходимите количества газ за последните дни на април, май и следващите месеци през тази година, включително, като използва анонимния сегмент на газовите борси в страната. “Булгаргаз” има лицензия за търговия с природен газ и е ползвател на газопреносната мрежа на гръцкия оператор DESFA, което му дава възможност самостоятелно да договори доставки на ВПГ директно с производители от САЩ, Алжир, Катар и други (без участието на посредници) и самостоятелно да резервира слотове за разтоварване и резгазификация на терминала за втечнен природен газ Ревитуса в Гърция.“

От “Демократична България” подчертават, че дружеството не може да наеме и ангажира дългосрочни капацитети в условията на действащ договор с „Газекспорт“, тъй като „Булгаргаз“ е един от малкото клиенти на „Газекспорт“, която плаща предварително именно с цел минимизиране на риска. При предварително плащане наемането на допълнителни капацитети за пренос и за регазификация на терминали се явява неоправдан допълнителен разход.

Самостоятелното ангажиране на слотове и преносни капацитети има място основно като дългосрочни ангажименти за алтернативен внос. Няма как “Булгаргаз” за месец май да ангажира капацитети за внос в Гърция или Турция. Търговете за наемане на капацитети са го направили много преди спирането на природния газ от Газекспорт, посочват от ДБ.

Те оспорват и твърдението за значително оскъпяване на газа за крайните потребители в периода след спирането на доставките от „Газпром“. Според тях тази констатация е непазарно обоснована теза, почиваща върху „причинно-следствена връзка с непредизвестено прекъсване на подаването на природен газ от Газекспорт по чисто политически причини. Плащането в рубли, което и сега се прави, се извършва самостоятелно от Газекспорт чрез прехвърляне и разчети по сметки“.

По въпроса с предполагаемата непрозрачност на проведените процедури при търговците на газ от “Демократична България” репликират твърденията с обяснението, че практиката да не се отправят запитвания до всички лицензирани търговци не е от сега, а датира от години – особено при предишното ръководство на Булгаргаз. Няма данни търговец да е разполагал със свободни обеми на природен газ и да е бил възпрепятстван да ги предостави на „Булгаргаз“. Според тях изводите за съществуването на предварителни уговорки с търговците не са пазарни, а чисто политически.

Припомняме, че временната комисия беше създадена в началото на месец май, а решението беше взето единодушно от депутатите с 202 гласа „за“. Тя трябваше да разгледа и анализира документите, свързани с установяването на съдържанието, страните и предмета на приетите и подписани документи от страна на “Булгаргаз”, БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет относно спирането на газовите доставки и избора на алтернативни доставчици.

Дивидент