Загиналият полицай Йордан Илиев взел чуждо дежурство

България е в шок от смъртта на двама полицаи в Бургас тази сутрин при гонка с автобус с мигранти.

Зловещи подробности излязоха за автобуса, който прегази патрулка в Бургас и уби на място двама полицаи. 48 нелегални е имало в рейса. Те са били натъпкани в багажното му отделение.

Два пъти автобусът е отказал да спре на стоп сигнал на Гранична полиция. С мръсна газ се отправил към Бургас, където полицаите Йордан Илиев и Атанас Градев се опитали да го спрат. На мястото на екшъна е имало и стрелба, предаде бТВ. Рейсът отказал да спре и буквално премазал патрулната кола. Най-зловещото е, че според първите данни рейсът умишлено се е забил в полицейската кола. Става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт. Тук не може да се говори за непредпазливо деяние, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Загиналите полицаи от най-смелите полицаи на ОДМВР-Бургас. Това са младши инспектор – старши полицай в група “Охрана на обществения ред” в сектор “Охранителна полиция” в Първо РУ-Бургас Йордан Илиев, и колегата му старши полицай Атанас Градев.

Двамата бяха изключителни полицаи и искаха да израснат в системата на МВР. След два месеца Йордан Илиев е щял да премине на по-висока длъжност в отдел “Криминална полиция” заради доказани качества, само за последните три месеца е награждаван три пъти за проявен героизъм. Тази нощ той изобщо не е трябвало да бъде на работа, поел е извънредно дежурство в друго отделение, в което не са достигали патрулните полицаи.

Петък ще бъде обявен за ден на траур в Бургас заради катастрофата с автобус с мигранти, при която загинаха двама полицаи.

Това заяви кметът на града Димитър Николов.

“В моите очи те са герои и искрено изказвам съболезнования към техните близки, приятели, колеги и роднини“, добави той.




Тежката катастрофа в Бургас стана на кръговото кръстовище “Трапезица“ около 5 ч. сутринта при преследване на мигранти.

 04.54 ч. е направен опит да бъде спрян автобуса на изграден пропускателен пункт от „Гранична полиция”. Шофьорът не се подчинява. Направен е втори опит за спиране отново на пункт преди Бургас. И вече при третия опит става катастрофата с колеги от Областната дирекция на МВР. Това каза пред Нова телевизия Станимир Станев, зам.-главен секретар на МВР.

„Автобусът не е с турска регистрация, със сигурност мога да го потвърдя, каква точно е регистрацията не мога да кажа”, допълни Станев.

„В момента се извършват процесуално-следствени действия, установява се самоличността на мигрантите, техния пол и техния произход”, заяви още заместник-главният секретар на МВР.


Говорителката на главния прокурор Иван Гешев  Сийка Милева коментира по bTV, че посегателството срещу полицаи е посегателство срещу държавата. Тя каза също, че катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи, е резултат от очевидно засиления в последните месеци мигрантски поток.

За съжаление този инцидент не може да се разглежда извън политическото и инстуционално противопоставяне, заяви Милева, очевидно намеквайки за отношенията между Гешев и бившия вътрешен министър Бойко Рашков. 


Нови мерки след трагедията с двама загинали полицаи в Бургас:

Има мигрантски натиск. Пращаме 300 военни за охрана на границата, за да се помогне на Гранична полиция да се справи със засиления мигрантски натиск. Това съобщи служебният военен министър Димитър Стоянов в ефира на Нова телевизия. 

Министерството на отбраната щяло да помогне и за възстановяване на целостта на оградата по границата, защото имало пробиви по нея. “В отбраната е направено много по модернизацията, но има и още работа за вършене”, каза още Стоянов. По сделката за доставката на нови изстребители F-16, той каза, че е поискано удължаване на офертата за доставка до 15 декември без дa се увеличава цената. Ако обаче не се постигне съгласие за удължавана на срока, новата оферта вероятно щяла да бъде на по-висока цена. 

Стоянов допълни, че на България са нужни не осем, а 12 или 16 нови изстребители. Тези, които страната ни ползвала в момента, можели да леят до лятото на следващата година. Служебният министър на отбраната заяви, че още няма изпратена от Украйна военна техника, която да се ремонтира у нас, какъвто меморандум бе подписан и одобрен от парламента. “България предоставя оръжие на Украйна, но това се случва през трети страни”, каза още Стоянов.


Загубихме две български момчета, съболезнования на близките. Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и държавата ще отговори с цялата си мощ. Ще направим всичко възможно да не се повтаря този инцидент.

Това престъпление ще бъде разкрито и аз ще дам всичко от себе си да бъде изпълнена успешно тази операция.

Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев, който пристигна в Бургас. Рано тази сутрин в морския град двама полицаи загинаха, след като автомобилът им катастрофира в опит да спрат автобус, превозващ нелегални мигранти, предаде Дарик.

Акцентирах за този проблем още при встъпването си в длъжност, предприели сме много действия за неговото решаване. Сега ще усилим изключително много интензитета, ще включим и министерството на отрбаната. След малко ще отида в полицията, където ще разговарям с близките на загиналите полицаи, каза още силовият министър. Моля ви до тогава да уважим личното им пространство в тази трагедия, след това ще дадем всички подробности, каза Демерджиев.

От ГЕРБ обвиниха бившия вътрешен министър Рашков.

През последните дни и месеци случаите с незаконни мигранти са почти ежедневие на територията на дирекцията на МВР в Бургас. А причината за трагедията днес е в престъпното безхаберие на политическото ръководство на МВР начело с бившия министър Бойко Рашков, които повече от година не предприеха никакви адекватни мерки за овладяване на засилващия се мигрантски натиск върху южната граница на България.

Въпреки многократните ни въпроси и предупреждения за мигрантската вълна, както в пленарната зала на парламента, така и във вътрешната комисия, Рашков и приближените му предпочитаха да се занимават с незаконни арести и преследване на политическите си противници, а не със същинската им дейност, вменена им от Конституцията и закона – да защитават и гарантират живота на българските граждани и на служителите на МВР.

Съболезнования на роднините и близките на колегите.

Дълбок поклон пред паметта на двете момчета от полицията в Бургас, загинали при изпълнение на служебния си дълг!



Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!