Отнеха лиценза на “Турски поток”

Операторът на “Турски поток”, South Stream Transport B.V. – съобщи за предсрочно отнемане на лиценза за износ на компанията поради новите санкции на Европейския съюз.

Компанията оператор на газопровода “Турски поток” съобщи, че властите в Нидерландия са отнели лиценза й за транспортиране на синьо гориво по дъното на Черно море.

Русия и Турция официално стартираха Турски поток с капацитет от 31,5 милиарда кубически метра годишно през януари 2020 г. Газопроводът, който позволява на Москва да заобиколи Украйна като транзитен маршрут за Европа, пренася руски природен газ до Южна Европа през Черно море и Турция. България инвестира 3 милиарда лева в строителството на тръбата през наша територия, но нямаме право да ползваме от газа.

Смята се, че ако не беше реализиран проекта Путин нямаше да нападне Украйна, защото нямаше да има друга възможност за доставки на газ. 

“Южен поток транспорт” е дъщерна на “Газпром”, регистрирана в Нидерландия. В съобщението, цитирано от Ройтерс, се казва, че лицензът е отнет на 18 септември, а мотивът – санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

В същото време новите санкции не ограничават доставките на газ по газопровода за Турция и европейските страни и компанията е подала заявление за подновяване на лиценза

“През 2022 г. Европейският съюз периодично налагаше допълнителни санкции, насочени към ограничаване на износа на материали, технологии и услуги от компании, които подкрепят руски дейности. В резултат на новите санкции лицензът за износ на South Stream Transport B.V. беше преждевременно отнет на 18 септември 2022 г. – оператор на морския газопровод “Турски поток”, който пренася руски газ през Черно море до потребителите в Турция и европейските страни”, се казва в изявлението.

Официалното уведомление е издадено от нидерландските власти, като в него се посочва забрана за доставка на стоки и предоставяне на услуги, по-специално техническа помощ и поддръжка за използване в Русия, включително в нейната изключителна икономическа зона и континентален шелф, предаде Пловдив 24.

Новите санкции не ограничават компанията да продължи да транспортира газ. Поради това “доставките на газ за различни индустрии и милиони домакинства в Турция и европейските страни няма да бъдат засегнати в краткосрочен и дългосрочен план”, подчертават от компанията.