Суперкомпютър предсказва ново масово измиране, вече е започнало!

Учените предупреждават не за първи път, че ново масово измиране на Земята не може да бъде избегнато – според ново проучване ние вече сме стъпили на този хлъзгав склон и не можем да бъдем спрени, пише Daily Mail.

Ново проучване, ръководено от учения от Европейската комисия Джовани Строн и професора от университета Флиндърс Кори Брадшоу, предполага, че повече от една четвърт от биоразнообразието на планетата ще бъде заличено от лицето на Земята до края на този век.

В хода на изследването учените са разработили „виртуална Земя“, за да разберат и проучат по-добре глобалните изчезвания, които ще бъдат причинени от последващи промени в климата. Уви, резултатите не са обнадеждаващи.

Резултатите от проучването показват, че планетата вече е навлязла в шестото масово измиране, причинено от човешката дейност и изменението на климата. Смята се, че до 2050 г. около 10% от всички растителни и животински видове ще изчезнат, а до края на века тази цифра ще нарасне до 27%.

Според Брадшоу децата, родени днес, които живеят до 79 години, могат да станат свидетели на изчезването на буквално хиляди видове растения и животни, от орхидеи и малки насекоми до слонове и коали. Днес повече от 42 000 вида са застрашени от изчезване в света.

За да създадат “виртуална Земя”, учените са използвали суперкомпютър. Те въведоха повече от 15 000 хранителни вериги в базата данни, за да могат да предскажат съдбата на сродни видове. По същество изследователите са създали интерактивна карта на планетата, която рисува много мрачно бъдеще за живота на Земята.

Изследователите смятат, че предишните оценки на траекториите на изчезване на видове на Земята не са били напълно правилни, тъй като не са отчитали съвместното изчезване. С прости думи, изчезването на даден вид плячка е първично изчезване, но то носи със себе си и изчезването на хищник, което зависи от наличието на плячка.

Днес съвместното изчезване е признато за един от основните двигатели на глобалната загуба на биоразнообразие, което се влошава от изменението на климата.

Суперкомпютърният модел показа сродни видове и след това приложи промените в климата и използването на земята към тях, за да предскаже бъдещето на Земята. Изследователите отбелязват, че техният модел не създава точно копие на Земята, а по-скоро създава „екологично подобна планета“.

Учените са населили виртуалния свят от нулата и са картографирали съдбата на хиляди видове по света, за да определят вероятността от повратни точки в реалния свят, каза Строн. В хода на изследването учените успяха да оценят адаптацията към различни климатични сценарии и след това го свързаха с други фактори, за да предскажат възможно масово изчезване.

Изследователите разгледаха няколко възможни сценария. Например при средния сценарий глобалната загуба на разнообразие до 2050 г. ще бъде около 6%, а до края на века ще достигне 13%. Най-лошият сценарий обаче предвижда, че след 30 години ще загубим около 10% от целия живот, а до края на века тази цифра ще достигне 27%.

Учените отбелязват, че най-лошият сценарий може да е неизбежен за целия живот на планетата – нашата съдба ще бъде решена до следващите няколко десетилетия.

Превод: GlasNews