Меси стана футболистът с най-много мачове на световни финали, Мбапе грабна “златната обувка”

Капитанът на Аржентина Лионел Меси, който изведе тима си във финала срещу Франция на световното първенство по футбол в Катар, стана футболистът с най-много мачове на Мондиал – 26, като изпревари Лотар Матеус с 25. Това е пореден рекорд в славната кариера на аржентинеца.

1. Лионел Меси (Аржентина) – 26 мача

2. Лотар Матеус (Германия) – 25 мача

3. Мирослав Клозе (Германия) – 24 мача

4. Паоло Малдини (Италия) – 23 мача

5. Кристиано Роналдо (Португалия) – 22 мача

Килиан Мбапе пък спечели “Златната обувка” на Мондиал 2022 в Катар, след като вкара 8 гола за Франция на турнира, но не успя да спечели втора световна титла. С един гол по-малко завърши Лионел Меси, който обаче прегръща така бленуваната титла.

На финала Мбапе вкара хеттрик, а Меси отбеляза две попадения, но след 2:2 в редовното време и 3:3 след продълженията аржентинците триумфираха със 7:5 след изпълнение на дузпи.

Лично президентът на Франция Еманюел Макрон опита да успокои Килиан Мбапе, който седеше тъжен на тревата на стадион Лусаил. С трите си гола срещу Аржентина Мбапе изпревари Вава, Пеле, сър Джоф Хърст и Зинедин Зидан. Всички те имат по три попадения на най-големия мач във футбола, а Мбапе е с 4 след хеттрика си в Катар и попадението в Русия срещу Хърватия.

Вава и Пеле реализират по два гола през 1958 и добавят по един съответно през 1962 и 1970. Хърст реализира хеттрик през 1966, а Зидан се разписва два пъти през 1998 и веднъж през 2006.