Напрежението ескалира в мол “Парадайс” в София на форум за еврото / ВИДЕО

Продължава напрежението в столичен мол, намиращ се на бул. “Черни връх“, където се провежда конференция за еврото, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

На място има служители на реда, които уточниха, че  е получен сигнал на телефон 112 за грубо нарушение на обществения ред на територията на мола. Гражданите заявиха, че са се събрали на спонтанен принцип, но сред тях има и такива, които се самоопределят за симпатизанти на “Възраждане”. Чуват се  скандирания “искаме си лева”, “не” на еврото” и “предатели”. 

Те недоволстват, че не са допуснати до самата конференция. И изразяват своите притеснения, че ще бъдат изкарани само положителните страни по отношение на еврото, а има рискове, за които не се говори.  Според събралите се България не е готова да влезе в еврозоната. 

“Как ще бъдат разпределени загубите на централните банки?”, “Колко ви платиха”, това са част от въпросите, които задават недоволните. 

Припомняме, че там се провежда конференция “България в еврозоната – предимства и възможности”. Форумът събира министри, представители на бизнеса, на банковия и финансовия сектор от страната и чужбина, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Дир.бг и Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

„Възраждане“ започва подписка за референдум за членството на България в еврозоната

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов заплаши политиците, работещи за въвеждане на еврото в България, с това, че “ще лежат в затворите“. Той направи изявление от кулоарите в парламента малко след като на практика опита да саботира събитието, информира “Актуално”.

Тези хора в момента предизвикват със своето поведение сблъсъци. Опитвайки се да унищожат българската финансова независимост, противно на Конституцията, без да се допитват до българския народ, те се опитват да извършат един скрит държавен преврат. Защото въвеждането на еврото по този начин е престъпно и хората, които се опитват да го направят, ще лежат в затворите. Това ние, от „Възраждане“, го обещаваме. Всички – до един, без значение кой на каква позиция е. И после да не се оправдават с „ние изпълнявахме заповеди“. Не, напротив, тези, които ще дойдат след тях, също ще изпълняват заповеди“, заяви Костадинов.

Що се отнася до финансовата независимост, страната ни е във валутен борд от края на ХХ век. Тоест, системата ни не е независима, защото от 1997 г. официалният валутен курс на лева е вързан за германската марка, а от 1 януари 1999 г. – към еврото. Това означава, че БНБ не води самостоятелна политика в най-важното – да печата пари.

Но тези безотговорни предатели и престъпници не се притесняват, че с тези действия могат да изправят държавата на ръба на гражданска война. Ние ще започнем събирането на подписки за референдум за членството на България в еврозоната. Ще разкажем на българите, че това, което се готви с техните спестявания, е грабеж. Ще ги питаме искат ли да преживеят отново Виденовата зима. Ще ги питаме искат ли България да подари няколко десетки милиарда от своя резерв на Европейската централна банка“, закани се лидерът на “Възраждане”.

Докато депутатите му предизвикаха напрежение в МОЛ “Парадайс”, Народното събрание провеждаше редовното си заседание и започна обсъжданията за изпращането на оръжие в Украйна. Там също имаше скандал. Костадинов обясни, че половината депутати на “Възраждане” все пак били в пленарната зала.

Ние ще започнем събиране на подписи за референдум за членство на България в еврозоната.” Това обяви Костадинов. “Ще питаме българите искат ли да преживеят Виденовата зима? Ще питаме искат ли България да подари десетки милиарди от своя резерв на ЕЦБ? Ние ще питаме искат ли българите държавните пари да бъдат подарени на бедните германски, гръцки, холандски и други такива изнемогващи пенсионери? Защото това ще стане. Сигурен съм, че българските граждани няма да бъдат щастливи. Но съм сигурен, че на управляващите в момента не им пука за това, защото те изпълняват заповедите на тези, които са ги пратили там – американското посолство, “Отворено общество“ и т.н.