Sky News публикува сателитни снимки на почти напълно тъмна Украйна

В петък, 23 декември, британският телевизионен канал Sky News публикува снимки от космоса на почти напълно тъмната територия на Украйна. Твърди се, че снимките са направени от спътници на американската космическа агенция NASA Suomi и NOAA-20.

В материала се съобщава, че камерите на тези сателити са толкова мощни, че могат да уловят дори трептенето на уличното осветление, надписите на магазините и осветлението на кухненските прозорци.

“Снимки с висока резолюция от двата спътника, предоставени единствено от Sky News, показват колко слаб е станал импулсът на това трептене”, отбелязва вестникът.

Според вестника подробен анализ на сателитни данни на НАСА показва последиците от руските удари по украинската инфраструктура, които според най-големия частен доставчик на енергия в Украйна са довели до “почти пълен срив” на цялата система в края на ноември.

На 21 декември Сергей Коваленко, ръководител на украинската енергийна компания ЯСНО, част от холдинга ДТЕК, заяви, че най-тежкото положение с електроснабдяването в Украйна в момента се наблюдава в Киев, където 60% от трансформаторите не работят. Коваленко подчерта, че повреденото високоволтово оборудване не позволява на украинската столица да получава електроенергия от енергийната система на страната.

Според ръководителя на YASNO, ако има аварии в останалите 40 процента от възлите, ситуацията в Киев ще се влоши още повече.

В същото време енергийната компания DTEK съобщи, че аварийните прекъсвания на електрозахранването в Киев продължават вече трети пореден ден. От холдинга обясниха, че за да се избегнат инциденти, е било решено временно да се отменят графиците на планираните прекъсвания на електрозахранването в Киев и Днепропетровск.

По-рано, на 19 декември, Ukrenergo нарече настоящата ситуация в украинската енергийна система трудна. Според тях най-тежко е било положението с електроснабдяването в Сумска, Харковска, Полтавска, Днепропетровска, Запорожка (в частта, контролирана от Киев), Кировоградска, Житомирска, Черниговска, Черкаска, Киевска област и Киев. Там са въведени графици за аварийно изключване.

През октомври руските войски започнаха да нанасят удари по военни, енергийни и комуникационни съоръжения в Украйна. Както обясни руският президент Владимир Путин, това е отговор на терористичните действия на киевския режим, по-специално на Кримския мост.

Специалната операция за защита на Донбас, която Путин обяви на 24 февруари, продължава. Решението е взето на фона на влошаващата се ситуация в региона поради обстрела от страна на украинските военни.

Източник: iz.ru

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!