Жена показа огромната разлика в цените на храните у нас и в Испания / СНИМКИ

Жена сподели за разликата в цените на две основни храни у нас и в чужбина, а ситуацията събуди въпроси. Искра Урумова публикува снимки във Facebook, които показват стойността на кутия с яйца и бутилка мляко. Те са заснети в голяма верига в България и Испания.

От кадрите се вижда, че цената на яйцата в Испания е малко под 4 лева – 3.92 лв., а у нас са цели 5,67 лева. Разликата е  1,75 лева. Стойностите са приравнено по актуалния курс на валутите.

В България млякото също е по-скъпо. Бултилка на Пиринеите се търгува за 1,04 евро (2,04 лева), а у нас разфасовката на популярна марка струва 3.59 лева. “Ориентир за цени в Испания и България. Такива ми ти работи”, пише Искра Урумова.

Храните поскъпнаха с 52% за година Ситуацията буди почуда в някои граждани. Едни са съгласни, че у нас е по-скъпо, но според други това не е съвсем така. Те посочват, че в чужбина често другите съпътстващи разходи са по-значими – например тези за жилище. “Храната в Германия или Испания е много по-евтина за живеещите и работещите там, отколкото храната в България за българите“, добавя Урумова.


  На друго мнение е Мария Владимирова, която смята, че: “Няма много разлика,с тази разлика,че наемите са по-скъпи и заплатите не толкова по-високи от България”.   Без съмнение цените варират спрямо населеното място и конкретните търговски вериги, но е факт, че в България за година бе отчететено рекордно повишаване на Индекса на тържищните цени (ИТЦ).

Показателят отразява цените на хранителните стоки на едро в България, а на годишна база равнището му се е покачило с цели 51,8 на сто.   Яйцата са едни от продуктите, които поскъпнаха рекордно през 2022 г. Увеличението у нас е със 76% – при средно за Европа с 67%. Подобно голямо увеличение на цените последно е имало през 2011 г., когато бяха премахнати конвенциалните клетки за отглеждане на кокошки.

Статистиката показва, че потребителите в България плащат повече за някои хранителни продукти, спрямо останалите европейци. Такъв е и показаният пример. Това се случва, въпреки че заплатите в страната продължават да са най-ниските сред страните от ЕС.


 А според данните на Евростат, най-висок дял от разходите на домакинствата в България през 2021 година е бил този за храна – средно 20.1% от всички разходи. При това тази статистика не отразява един от най-важните фактори през последните две години… инфлацията в цените, отчетена през 2022 година.


Купуваме едни от най-скъпите яйца в Европа, цената скочи със 76%   Статистиката показва, че потребителите в България плащат повече за някои хранителни продукти, спрямо останалите европейци. Такъв е и показаният пример. Това се случва, въпреки че заплатите в страната продължават да са най-ниските сред страните от ЕС.
 А според данните на Евростат, най-висок дял от разходите на домакинствата в България през 2021 година е бил този за храна – средно 20.1% от всички разходи. При това тази статистика не отразява един от най-важните фактори през последните две години… инфлацията в цените, отчетена през 2022 година.

Глас нюз бг