Първи голям град обяви грипна епидемия, до 2 седмици в още региони

“Заболеваемостта от грип в някои райони на страната расте бързо. В Бургас вече обявиха епидемия. Растат доста данните и в други региони – Пазарджик, Варна, Ловеч, Шумен. Тази година вълната започва от Изток”. Това заяви на брифинг държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му данните за София в момента са ниски.

“Характерното за тазгодишната епидемия е, че започва седмица-две по-рано от други години. Грипът е много динамичен. Вероятно до две седмици ще има епидемия и в другите региони”, обясни Кунчев. 

„Има паралелна циркулация на двата основни типа – H1N1 и H3N2. Имаме и първите изолати на грип тип Б. Напълно възможно е и в София да бъде обявена грипна епидемия. Рядко се случва всички региони у нас да са в епидемия и да обявим национална такава”, допълни главният държавен здравен инспектор.

Грипът е много динамичен, не може да се предскаже. Това, че е започнал някъде в България, означава, че е начало на вълната. В кратки срокове, до две седмици ще обхване всички региони. Не едновременно, рядко се е случвало всички региони да са в епидемия и да обявим национална грипна епидемия. Това заяви доц. Ангел Кунчев по повод грипната епидемия, която настъпва в страната. 

Тези, които първи влязат във вълната ще са преминали пика, докато при другите настъпи и така ще се нормализира, обясни Кунчев. Той посочи, че грип тип В рядко има капацитета да предизвика епидемии.

“В София в момента няма проблем със свободни легла за децата в болниците, допълни Кунчев.

По думите му противоепидемичните мерки са съсредоточени предимно в лечебните заведения. 

“Ще има натоварване, но ако се вземат мерки навреме, ще има лечение за всеки. Важно е да няма самолечение”, каза още той. 

Източници: “24 часа”, dariknews.bg