Зеленски се разгневи на американски генерал за прогнозите му и възможностите на украинските сили

Стана известно за яростта на Зеленски заради думите на американския генерал за възможностите на въоръжените сили на Украйна

Администрацията на украинския президент Володимир Зеленски беше бясна след думите на началника на Съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, че Въоръжените сили на Украйна (UAF) едва ли ще могат да „изтласкат руските сили“ от всички окупирани територии. Това пише Politico, позовавайки се на източници.

Освен това Киев беше възмутен от грешките на американското разузнаване относно хода на конфликта.

Генералът е началник на обединения комитет на щабовете на армиите на САЩ. С десетдневно закъснение му публикуват изявлението,че Украйна няма да може да отблъсне руските армии от украинска територия и че това няма да се случи през 2023 година.Казал го е пред целия воненен елит на САЩ.Администрацията на Зеленски изпаднала в ярост от такова “подценяване”.Преди това военният наблюдател Джонатан Тобин, в изданието The Federalist е написал,че смята за нереалистична цел намерението на Зеленски да върне Крим в пределите на Украйна.

По-рано Politico писа, че на таен брифинг в Пентагона е била обсъдена възможността въоръжените сили на Украйна да превземат Крим. „Въпросът е, че победата на Украйна в офанзивата за връщане на незаконно анексираната територия не е гарантирана“, отбелязва един от източниците на изданието.

В същото време Михаил Подоляк, съветник в канцеларията на президента на Украйна, заяви в края на януари, че Киев е започнал преговори за доставка на ракети и самолети за удари в Крим.

Факти бг, фейсбук