Лаура Кьовеши разследва измама за милиони от неплатени суми за парникови газове у нас

Подозрението е, че частна компания е предоставяла фалшиви доклади за проверка на емисиите на парникови газове в България

Европейската прокуратура в България извършва десетки обиски и следствени действия в разследване на възможна измама по отношение на Системата за търговия с емисии, със загуби за милиони евро за ЕС и националните бюджети, съобщават от институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Днес ГДБОП и ДНАС влязоха в 9 топлофикационни дружества в страната.

От съобщението на европрокуратурата става ясно, че частна компания, отговаряща за проверка на емисиите на парникови газове от топлоелектрически централи и топлоцентрали в България, е разследвана за предполагаемо представяне на фалшиви доклади до компетентните национални органи, съобщи 24 ЧАСА.

Според разследването от 2017 година до момента дружеството съзнателно е подавало неверни данни и документация за годишните отчети за емисиите на парникови газове, произведени от ТЕЦ-ове и топлофикации в България, за да декларира занижени от тях емисии, съгласно ЕС ETS.

Доказателствата сочат, че недостатъчно декларираните емисии, представени на националните органи, са довели до загуби за бюджета на ЕС и националните бюджети в размер на милиони евро, под формата на неплатени суми за действително изразходвани емисии на парникови газове. Освен това, недостатъчно отчетените емисии също са оказали влияние върху качеството на въздуха в България.

Над 150 полицейски служители на ГДБОП и ДАНС са участвали в акцията. Вече са извършени над 40 обиска и са разпитани над 70 свидетели. Разследващите са иззели мобилни телефони, лаптопи и обемна документация по разследването. Следствените действия продължават.

СТЕ на ЕС е една от ключовите политики на ЕС за смекчаване на изменението на климата и е първият пазар на въглеродни емисии в света. Той има за цел да осигури ефективен механизъм за намаляване на емисиите на парникови газове. Съгласно СТЕ на ЕС компаниите трябва да получат квоти за емисии, покриващи техните въглеродни емисии.