Шофьорите на камиона-ковчег са от Каблешково, оставили мигрантите да умират мъчително в клетката

Групата е работила от няколко месеца, до този момент е возила по 30 мигранти, но сега от алчност натъпкали 50 души в тясната клетка

Шофьорите на камиона-ковчег, в който загинаха 18 афганистански мигранти, са от Каблешково, съобщи току-що зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който в този момент дава извънреден брифинг. (ВИЖТЕ ТУК)

За 24 часа установихме цялата фактическа обстановка и всички свързани лица. Групата приемала мигрантите на турската граница и с помощта на камиона с тайници ги прекарвала до българо-сръбската граница, каза зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Той уточни, че крайната дестинация на бежанците била Великобритания, Франция и Германия, а трафикираните плащали между 5 и 7 хил.евро по метода „Хавала“.

Шофьорите получавали по 100 евро на превозен мигрант, а ръководителят – между 500 и 1000 евро.

Групата се състояла от 6 човека и е установено, че е работила от януари 2022. Тайниците били оборудвани с фолио, което да не позволи на рентген да засече топлината на телата.

Около 07:30 часа вчера сутринта двамата шофьори са отишли с камиона-ковчег в местност, получена като точна локация с GPS в Бургаска област – край границата с Турция. Качили са 52 човека на видима възраст от 13 до 35 години. Качили са ги в тайниците и са тръгнали да ги превозват към сръбската граница.

В един момент, малко след Траянови врата, се е чуло от каросерията на камиона силен тропот.

Двамата шофьори са продължили с камиона и в местността около село Локорско чукането по каросерията се засилило сериозно. Шофьорите отбили встрани, вкарали камиона в калта и са видели, че вътре има замаяни и мъртви мигранти.

“В този момент са изоставили камиона и са се прибрали по родните си места в Бургаско, конкретно Каблешково”, обясни зам. главният прокурор.

Той изчете експеризите, които посочили, че са били наблъскани като консерви. Затова се стигнало до задушаването. Те умирали продължително време – между 30 и 60 минути.

Ще бъдем изключително безкомпромисни. Няма да се поколебаем да стигнем до край на тази каналджийска мрежа“, категоричен е Сарафов.

Шефът на Националната полиция Атанас Илков

Ще стигнем до края и ще установим не само извършителите, но и цялата им престъпна дейност”, добави шефът на Националната полиция Атанас Илков.

Той подчерта, че налице е изключително бързата реакция на МВР. Илков изтъкна и добрата координация с прокуратурата и следствието, която помогнала да се извършват всички действия, за да се стигне до задържането на групата. 

Шефът на полицията се спря на малките наказания, които са предвидени за каналджиите. Напомни, че имаше подготвени промени, които предвиждат по-високи наказания. “Всички сме свидетели на подобни случаи в други държави, при които загинаха много хора”, добави Илков и каза, че не е добре случаят да се политизира. Трябвало да се обърне внимание на завишаване на наказанията. Когато те влизали в сила по-бързо и били по-сурови, каналджийството също щяло да спадне. 

Зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев уточни, че към този момент към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, но броят им ще се увеличи в следващите часове.

Той зачете и инициалите на задържаните:

Първият е с инициали В.К.(шофьорът на камиона Виктор К. от Бургас), организатор на престъпна група. Той е многократно осъждан, а престъпната му дейност датирала от 1999 година. Осъждан е за каналджийство. 

Друг задържан и привлечен като обвиняем е с инициали П.Я., участник в престъпната група, осъждан за кражби, но реабилитиран. 

Третият е – Т.Т., участник в престъпната група, осъждан за кражби и управление на МПС за шофиране в нетрезво състояние.

Четвъртият е напуснал територията на Република България, издадена е европейска заповед за арест, уточни прокурор Кръстев.

Петият е шофьорът от Каблешково с инициали Х.Д., а шестият е другият шофьор – А.А.(вероятно Атанас, заварчик от Каблешково), който е карал последен камиона-ковчег.

Зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев

Преди началото на брифинга главният прокурор, който се появи изненадващо взе думата.

„Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи“, започна Гешев. И добави, че отново сме влезли в световните новини с лошо. Той пожела успех на колегите си с разследването.  Той посочи, че е имало много лоши решения, обвини и бивш вътрешен министър, когото не посочи по име. Каса обаче, че слез закриването на спецпрокуратурата и спецсъда има спад с 50% на делата срещу организираната престъпност. “Бих попитал дали някой ще се извини”, каза главният прокурор и добави, че няма смисъл. 

Виждал усилията на министър Демерджиев и се надявал с другите институции да защитят българските граждани. “Прокуратурата последните години прави точно това. Опитва се да защити българските граждани от престъпността”, обясни той.

Флагман