Петър Волгин: Русофобията ще изяде главата на Борисов

Метаморфозата на Бойко Борисов от стриктното му изпълнение на всеки руски интерес в България и подлагането му до самоунижение на Кремъл до лицемерно звучащите му в момента изявления срещу Путин не убягват на най-бетонната колона последователи на Русия.

Фактът, че мнозина българи привиждаха в Борисов мечтаната “твърда ръка на Путин” и носталгията по Тодор Живков му носеше дивиденти.

Петър Волгин пише знаков анализ в свързания с Пик вестник Ретро, в което посочва, че скоро двойната игра на Борисов може да приключи:

“Докато беше премиер, лидерът на ГЕРБ много добре успяваше да лавира между интересите на Великите сили. Построи „Балкански поток“, но купи и американски самолети. Когато се разрази истерията „Скрипал“, не изгони нито един руски дипломат. След време обаче изгони. Борисов правеше всичко възможно, за да поддържа добри отношения и с Брюксел, и с Вашингтон, и с Москва.

И това му носеше дивиденти не само на международното поле. Със сигурност поне една част от пребиваването му на политическия връх се дължи тъкмо на умерената му външна политика.

Като цяло българите сме разумни хора. Не обичаме крайностите. Логично е много български гласоподаватели да са подкрепяли ГЕРБ именно защото лидерът на партията не изпадаше в крайности по външнополитическите теми. Борисов не се опитваше да се държи като полски или прибалтийски политик по отношение на Русия. Не изпадаше в истерична русофобия, подобно на редица други партийни деятели, принадлежащи към „жълтопаветния“ политически спектър.

В последно време обаче Бойко Борисов се държи по съвсем различен начин. Напук на цялото си досегашно поведение в момента размахва русофобското знаме със страстта на активист от „градската десница“. 

Продължение в https://retro.bg/komentari/strongpetr-volgin-rusofobiyata-shche-izyade-glavata-na-borisovstrongbr-nbspbr-nbsp_33703.html