Полиция около къщата на задържания шеф на “Хидрострой” Велико Желев в “Св. Константин и Елена” / СНИМКИ

Полицейско присъствие има около къщата на Велико Желев в “Св. св. Константин и Елена”, съобщава БНТ.

Собственикът на “Хидрострой” беше задържан късно снощи в София.

Той е един от най-успешните бизнесмени в България, благодарение на обществени поръчки от държавата и общините – най-вече варненската.

Не са предприети никакви действия, не се извършват претърсвания или обиск на имота.

От късно снощи в курортния комплекс има два патрулни автомобила на МВР. По всяка вероятност причината е да не бъдат изнесени от къщата ценни документи.

Още снощи пред къщата на брега на морето е поставен полицейски патрул.

Къщата е една от най-известните в курорта и във Варна изобщо и бе построена преди няколко години.

Велико Желев е известно име в строителния бранш – той беше ръководител на Агенция “Пътна инфраструктура” по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски и беше разследван от Антикорупционната комисия (Комисията Кушлев по време на разследването) за демонстриран висок жизнен стандарт. Разследването е защото, след като си тръгва от АПИ, Желев си подарява “Мерцедес Макларън” за около 360 хил. евро, а жена му Мая се сдобива с “Порше Кайен Магнум”.

 Желев е и член на директорския борд на “Хидрострой” АД, като официално именно той е силният човек в компанията. Преди няколко години “Хидростой” купи свързваната с Делян Пеевски “Водстрой” 98 след светкавична сделка. “Водстрой” 98 нашумя особено силно след светкавичния конкурс за изграждане на българската част на проваления вече газопровод “Южен поток”. Конкурсът беше обявен точно преди Коледа през 2013 година и приключи на Нова година, но “Водстрой” 98 беше една от малкото успели да подадат документи компании. След фалита на КТБ, Цветан Василев нападна шефа на “Водстрой” 98 Иван Мирински и го обяви за кукла, подвластна на Делян Пеевски, припомни Actualno.com.

През 2020 година заедно със старите си и нови неформални сателити “Хидрострой” стана строител №1 в страната с общи приходи 450 млн. лв., написа “Капитал”. Компанията е получила и почти 1.2 млрд. лв. по т.нар. инхаус договори с държавната “Автомагистрали”. Последният договор е от есента на 2021 година и е за изграждането на тунела под Шипка срещу над 350 млн. лв.

“Капитал” припомня също, че извън строителството през последните години Велико Желев купи от Весела Кюлева централата на ДЗИ в София за над 10 млн. евро, съдружник е в хотел “Астория” в Златни пясъци, а международно разследване откри негови имоти в Дубай.