Депутати се обиждат на Късопишков, простак и утайка – Желязков ги наказва

Двама депутати получиха наказание още на втората седмица от началото на 49-ото Народно събрание. Това бяха председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков.

Повод стана обсъждането на проектоправилника на Народното събрание. От „Възраждане“ отново нападнаха с обиди „Демократична България“.

Това доведе до реакция на Манол Пейков, станал известен през последните месеци със събирането на дарения – генератори за Украйна и помощи за пострадалите от земетресението в Турция. Пейков изрази недоволство, че били наречени коалиция „Доносническа България“ и „Сорос – Донос“.

„Господа, не е цивилизовано да си говорим по този начин. Г-н Костадинов, Вие се опитвате да нормализирате език, който е неприемлив в публичното пространство. Вие разчитате на това, че ние се държим цивилизовано и уважително към Вас. Имайте предвид, че ние също имаме богато въображение. Аз винаги мога да ви назова Коцето Късопишков… а, имам предвид човек, който пише с къси букви, нали! Въображението ми е безкрайно.

И запомнете, че за всеки следващ път, когато в присъствието на президента Вие използвате подобни думи, ние ще намерим начин да използваме същите срещу Вас. Просто не го правете! По този начин цивилизованият диалог отива на кино и нещата минават на съвсем друго махленско ниво. Така политика не се прави.“

Костадин Костадинов обаче впоследствие излезе на трибуната и обясни, че няма как „някакви сбъркани хора да ме уязвят“.

Той се обърна към председателя на Народното събрание Росен Желязков: „Въпросът е друг. Не бива да допускате простащината на „Доносническа България“ да надделява и да определя начина, по който звучи в обществото Народното събрание.“

На балкона имало деца, а те чули „просташки изказвания от един простак, от един типичен доносник“. На трибуната трябвало да се спазва някакъв тон, който трябвало да бъде “абослютно почтен”.

След това Костадин Костадинов изпадна в полуистерия и викна от трибуната: „И когато видите представители на утайката на българската политика – „Доносническа България“, да се опитват да задават просташки тон, държейки се просташки, включително и в момента, г-н председател, направете необходимото да изхвърлите тази утайка, защото иначе ще се наложи да изхвърлим утайката ние! И няма въобще да се колебая следващия път! Разбрахте ли ме!“

Веднага след това Росен Желязков наказа Костадинов със „забележка“ и даде почивка за успокояване на страстите.

След почивката Желязков наложи „забележка“ и на Манол Пейков. Той решил това, след като се запознал с думите на Пейков от експресната стенограма.

Флагман