Това е жената, задържана за взрива в Санкт Петербург, който уби блогъра Владлен Татарски /СНИМКИ

Правоохранителните органи в Русия задържаха Дария Трепова, жителка на Санкт Петербург, по обвинение за организирането на експлозията на “творческата вечер” на Владлен Татарски . Според няколко издания домът й в Санкт Петербург е бил претърсен и някои от роднините й са били задържани. Тя бе обявена за национално издирване. ТАСС потвърди задържането й.

Дария Трепова е сред участниците в първите спонтанни антивоенни протести, проведени в Русия още  първите дни на войната. Тя, като много други протестиращи, е била осъдена на десет дни арест за участие в неразрешен протест.

Според събеседниците на изданието “Агенцията” тя се е придържала към антивоенни възгледи. В същото време се отбелязва, че тя не е изразявала радикални възгледи. “Само ако е шега и само за феминизъм”, казва един от събеседниците на “Агенцията”.

Телеграм-каналът Baza отбеляза, че тя е известна в кръга на петербургските феминистки и политически активисти като “Даша Тиковка” – тя има такъв псевдоним в “Туитър”, пише News.bg.

За това, че Трепова може да не е знаела, че подарената от нея фигурка съдържа експлозив, съобщава и РБК, позовавайки се на източник в руското МВР. Според него криминалистите не изключват момичето да е използвано за извършване на терористичния акт. Според събеседник на РБК Трепова преди това е кореспондирала с Татарски и е присъствала на други събития с негово участие.

Глас нюз бг