ПП-ДБ май клекнаха: Не сме затворили вратата на ГЕРБ за правителство. Решаваме днес, увърта Петков

Мария Габриел ме учуди и зарадва с европейско поведение, заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков по Би Ти Ви.

И при този човек с европейско поведение по време на срещата си мислех колко ли би било ужасно да имаме през следващите години правителство ГЕРБ-ДПС-БСП.

Затова не затворихме окончателно вратата. След малко имаме заседание наа Изпълнителната комисия и  решаваме какво да правим, събираме се управителните органи на партиите ПП и ДБ, обясни Петков. 

Това е коренна промяна в поведението на ПП. Досега лидерите на партията твърдяха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ при никакви условия.

Това, което е накарало Кирил Петков да промени позицията си по думите му било, че харесал как Мария Габриел отговаряла на въпросите им по време на срещата в петък.

Петеков е склонен да дадат втори шанс на ГЕРБ заради номинацията на Мария Габриел за премиер. Вчера тя показа, че е готова да отговаря на въпроси, да дебатира, смята Кирил Петков.

В лицето на Мария Габриел разпознах човек, който беше дошъл да води истински разговор, а не само да чуе “не” от нас.

По време на срещата аз си мислех колко ужасно би било следващите 4 г. да имаме управление ГЕРБ-ДПС-БСП, заяви съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков пред bTV.

“Затова не залостих вратата излизайки от тази среща, а казах искам да поговоря с всичките ни органи. Имаме ясно решение, но преди да кажем твърдо „не“ искам да събера всички да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция, която не вярваме, че ще изпълни задачите, които поставяме в нашия план за България. И това, което е важно, е, че някои от отговорите на Гаабриел ни харесаха.

Ще направим първо Изпълнителен съвет на „Продължаваме промяната“, после Национален съвет, после ще направим Коалиционен съвет, обясни той. 

По думите му кандидатът на ГЕРБ Мария Габриел е направила нещо различно от очакваното от ПП-ДБ – давала е отговор на въпросите им и това им е направило много добро впечатления.

“Аз видях, че от другата страна, в нейно лице, всички я обвиняваме, че от 2005-та година не е била в България, няма никакъв опит, но може би точно затова имаше някакво европейско поведение”, посочи Петков.

По думите му има пълно съгласие с тезите на Мария Габриел за военната помощ за Украйна, за приемането на Истанбулската конвенция, въпросът за Еврозоната – “това са истинските въпроси, по които една такава дискусия трябва да стане”.

Първа реална стъпка към малко доверие е, ако ГЕРБ-СДС подкрепят наш председател на правната комисия, коментира Петков.

Както е известно техния кандидат за председател на правната комисия в НС Стою Стоев.

Вчера тази тема доведе до словесни престрелки на срещата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. “Очаквахме втората част на тази сделка и днес тя не дойде. Ние бяхме потресени! Как може да си имаме доверие? Думите са хубаво нещо, въпросът е в делата!”, възмутено изригна Петков.

Бойко Борисов, който нахлу по средата на срещата, директно му обеща, че “ангажиментът ще бъде спазен”. Десислава Атанасова пак повтори позицията, че ГЕРБ-СДС са готови да спазят джентълменското споразумение за избор и на шеф на правната комисия, но само ако се стигне и до договорка за обща подкрепа за правителство.

Атанасова обясни, че няма доверие на ПП и Кирил Петков и заради ареста на Бойко Борисов, и заради попълнената декларация с невярно съдържание за липсата на чуждо гражданство. “Ако г-н Борисов му е простил, аз не съм”, отсече тя. Въпреки всичко това тя уважавала вота на българските граждани и щяла да продължи да преговаря с ПП-ДБ. Атанасова дори нападна ПП-ДБ, че обявили състава на правителството си, без да ги уведомят.

По темата за евентуалната смяна на главния прокурор Петков каза, че нещата трябва да се случат по институционален начин, “но най- голямата бухалка в държавата, когато се държи от неясни фигури на преден план, ние оставаме с превзета държава”.

“Частно да си кажа, не смятам, че има шанс да покрепим правителство на ГЕРБ, но не казвам “не”, отивам да обсъждаме в Изпълнителния съвет на “Продължаваме промяната”, 65 глави мислят по-добре от една”, заяви накрая лидерът.

След края на срещата в петък следобед лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов препоръча на ПП-ДБ да преспят и да решат днес дали ще ги подкрепят.

Ако не им кажат, още днес ГЕРБ започват разговори с ДПС, БСП и ИТН.
В понеделник президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на Мария Габриел.