При над 97% от преброените бюлетини: Ердоган печели на балотажа за президент

Реджеп Ердоган печели президентските избори в Турция.  Той получава 52.18 на сто от гласовете на втория тур от изборите за държавен глава.

Това сочат данните при 97.41% от преброените бюлетини. При тези резултати обратът е почти невъзможен и може да се счита, че Ердоган печели нов президентски мандат.

Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу получава 47.82 %. Избирателната активност според преброените до момента гласове е 85,15 %.

За Ердоган са гласували 26 700 730 избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу 24 470 956 души. Ердоган получава повече гласове в Анкара от съперника си, а в Истанбул резултатът е почти изравнен, предаде БГНЕС.

Право на вот на втория тур имаха 64 197 419 души. 

Ето данните според Hurriyet и Daily Sabah към 19:15 часа:

От тези резултати се вижда, че преднината на Ердоган пред опонента му се стопява с няколко единици.

След края на изборния ден, президентът Ердоган сподели съобщение в своя акаунт в социалните медии:

„Бих искал да благодаря на всеки един от моите колеги, които работят всеотдайно около избирателните урни от ранните часове. Приканвам всички мои братя да защитят избирателните урни докато резултатите не станат окончателни. Сега е моментът да защитим волята на нашата нация.”

Милиони избиратели отидоха до урните на 14 май, за да изберат президент на страната и членове на 600-местния парламент. Народният алианс на Ердоган спечели мнозинство в парламента над опозиционния Народен алианс на шестте партии.

Но президентската надпревара се насочи към втори тур, тъй като нито един кандидат не получи обикновено мнозинство, или 50% от гласовете, въпреки че Ердоган водеше.