Криминалист се усъмни: А дали наистина Ангел Христов е починал?

Доста е възможно става въпрос за убийство в случая на един от братята Галеви и няма да е прецедент в новата ни история. Хората, които работят по такива случаи професионално, знаят, че има достатъчно медикаменти и възможности да се предизвика един такъв инфаркт и в организма да не остане следа от насилствената смърт. 

Това коментира пред Нова тв криминалистът Иван Савов. 

Но тук има много други неизвестни, които пораждат страховити версии. Като например дали това наистина е Ангел Христов, а не някой друг. Иначе защо толкова са бързали да го погребат така тихомълком.

Освен това мотивацията на близките му да го погребат така каква е? Реално погледнато не е нужно да се претупват така нещата.

Съобщиха, че ДНК е потвърдила, че става дума за Ангел, но за такава експертиза са нужни няколко дни, по-бързо не може да стане. Аз не казвам, че ни лъжат, а че е странно и неясно, коментира той.

„ Ако аз трябва да идентифицирам тялото, ще снема дактилоскопска експертиза, защото съм убеден, че са му снемани отпечатъци, когато е задържан преди години. Така в рамките на минути ще кажа дали това е лицето или не. Тогава защо министърът не каза, че трупът е дактилоскопиран, за да се установи дали това е лицето или не?”, попита експертът.

Аз бих му направил сравнение на отпечатъците, защото те са налични, допълни той.

Другата теория на конспирациите е, че са вербовани от братска нам служба, която би желала тези хора да изчезнат от нашия мир. Това би обяснило някои неща, коментира той.

По думите на Савов версията за „чуждата служба” се допълва от факта, че свещеник в селото на Христов твърди, че е получавал от него текстови съобщения за всеки празник. „Явно тези хора са имали някакъв комфорт. Били са спокойни и са проявявали тази фриволност да пишат на свещеника. Защото, ако аз съм разследващ, и знам, че свещеникът е техен близък – ще му следя телефона и комуникациите”.

Според криминалиста за службите на големите държави, които се занимават с противодействието на трансгранчината престъпност, е по-лесно „да си купиш такива хора, вместо да ги гониш по цял свят”. „Без да имаш информатор, няма как да получавате актуални данни какво се случва в подземния свят. Тук говорим за сериозен трансгранчиен картел, за който пренасянето на 5-10 тона дрога, струваща стотици милиони – не е проблем. Целта е да се контролират тези хора, за да не работят други и чрез тях да се получава информация за целия ъндърграунд. Говорим в международен план”.

Но всичко това са теории на конспирацията, защото нямаме нищо доказано. Имаме обяче груби несъответствия, които не могат да се обяснят по нормален начин. Разбира се, че е напълно възможно този човек да е починал от естествена смърт, да се е развълнувал и да получи инфаркт, коментира той.