Фейсбук изригна срещу номинацията на Васил Терзиев: Цялата му рода е от ДС. Вие подигравате ли се?

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев потвърди информацията за миналото на неговия дядо, баща и чичо, които са работили на ръководни или по-ниски позиции в Държавна сигурност.

Той се разграничи еднозначно от репресиите на комунистическия режим, не се впусна в отричане, а заяви, че не е познавал добре дядо си, който е починал “през 92-ра”. “Никога не съм водил разговор какво е правил”, оправда се  кандидатът за кмет на “Продължаваме промяната”, “Демократична България” и “Спаси София по Нова телевизия.

“Това е изключително голямо престъпление – десетки хиляди хора да ги заличиш. Това нещо не бива никога да се повтаря, това е голям грях и е смазало българския народ. Сега берем плодовете от това. Затова сега не мога да приема с лека ръка как други хора говорят за Народен съд и за разстрели. Смятам, че с делата си съм показал в какво вярвам – свободни, можещи, мислещи хора, които създават по-светло бъдеще. Не искам да живея нито аз, нито децата ми в автократичен режим”, обяви той в първото си интервю по Нова тв.

На въпроса дали има нещо, за което да се срамува от действията на роднините си в ДС, той отговори: “Не, поне за тези, за които знам какво са правили”.

Дядо му е бил началник в Трето управление, военно контраразузнаване, покойник от 1992 г. Терзиев каза, че не е водил разговори с него за това какво е правил в ДС

Но нищо не каза за баща си Александър Василев Терзиев, офицер от ПГУ на ДС, който е работил под прикритие в посолството ни САЩ, когато днешният кандидат за кмет тръгва на училище там.

“Никой не е длъжен да харесва някого. Аз и екипът ни ще се борим за всеки глас, да убедим хората, че имаме моралните качества и умения да управляваме”, коментира кандидат-кметът.

Той отново осъди Народния съд и репресивния апарат отпреди 1989 г., както и по време на първата пресконференция снощи след представянето на кандидатурата му.

Реакции във Фейсбук, из форума на Дир. бг :


Син на ДС офицер, внук на партизанин и големец през комунизма, цялата рода отвъртени в ДС и този човек е издигнат за кмет от демократите ДБ? Вие подигравате ли се? Аз съм гладувал за вас досега, от днес ще ви ненавиждам до живот, Заради семейството ми, смазано от ДС,

Не бил говорил с дядо си този мушморок. Щото бил починал през 1992. Но като не е говорил с дядо си можеше да говори с баща си. Откъде е цялото това благосъстояние. И дали пък не е свързано с това че баща му и дядо му са номенклатура на БКП и агенти на ДС. И не само те. Целият им род е такъв. АБПФК. Тъй се казваше. Активни борци против фашизма и капитализма. С огромни привилегии и т.н. народни пенсии. Високи държавни служби. Коли и апартаменти без ред, вили, имоти. Не случайно имаше един виц за националното знаме. Бели вили на зелени ливади на червени хора от лъв нагоре. А сега синовете и внуците на същите тия дето са ползвали всички блага на милиционеро социализЪма са най големите капиталисти. Айде нема нужда. Номенклатурно копеленце.

– Но не е луд който изяжда двете баници. Луд е който му ги дава. С избора на тоя мушмурок ПП стигнаха дъното. И ДБ. Големи демократи, няма що. От десни по-десни. Ама той и самия Мравояд е номенклатурен екземпляр. Бойкикев, що се срамиш да използваш това име, бе. Ама се прекръсти на Иванов. Като първия български космонавт. Чието фамилно име е Какалов. Хайде, за него разбирам. На руски Какалов не звучи много лицеориятно. Нещо като Посерков. Те, вярно пак се караха ама това е друга история. Бойкикев си е едно добро име. Ама….той си знае

Въобще не е случайно, че точно този е толкова “успешен” и с голямата компания и всичките приказки от 1001 нощ. Фактите лъснаха – не само дедото, ами и чичото и тате-то са били от привилегированите. Значи всичките у ДС, а синчето – да става кметче, че на София даже!! Картите паднаха! ДЕБЕТО И ПЕПЕТО го играят против ДС и подобни, пък кого точно пробутват?!? Има ли още някой заблуден шаран, който да вярва на какъвто и да е било БГ политик?

А това, че след като са го хванали за родата, даже тръгва да се отрича и да се прави на паднал от Марс е ОГРОМНА ЧЕРВЕНА ЛАМПА!! Това същество е абсолютен кариерист, едно към едно, такива с лопата да ги ринеш!!!

Изслушах търпеливо представянето му. Откровено казано, впечатлението ми е: твърдо НЕ.
Освен, че няма опит в общинските дела, има и личностни дефицити. Няма харизма. Неуверен, не умее естествено да говори, не умее да жестиулира, но го прави.
Всичко звучи много заучено, чак скучно. Разчита на клишета, а е и малко самохвалко.
За кмет изобщо не е убедителен. Да искаш, не означава, че можеш.

100 пъти предпочитам даскалицата Фандъкова пред този келеш наследник на най мракобесните ченгета. Скрий се някъде и не дразни хората.

Епицентър. бг припомня:

Дядото, бащата и чичото на IT милионера са били в ДС.

Дядото, на когото е кръстен Васил Терзиев, участва в комунистическото партизанско движение по време на Втората световна война. От 1943 г. е заместник-командир на II ВОЗ. Началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона. Представител на зоната във Втора средногорска бригада „Васил Левски“. След 9 септември 1944 г. влиза в структурите на Българската армия. Между 1952 и 1976 г. е началник на Трето управление – военно контраразузнаване.  От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП.

Брат му Тодор Терзиев също е генерал, бил е шеф на Четвърто управление на ДС, а след това и партиен секретар на МВР. 

С указ №2105 от 9 август 1982 г. е удостоен със званието Герой на социалистическия труд. Награждаван е с ордените „Георги Димитров” (1972), „Народна република България” I, II, III степен, „9 септември 1944 г.”, “Народна свобода 1941 – 1944 г.” и още доста други.

Бащата Александър Терзиев е работил в Първо главно управление

на ДС и е работил под прикритие в посолството ни в САЩ, където синът му е тръгнал на училище.

Твърди се, че след промените бащата се е преориентирал и е започнал да работи за САЩ.

Чичото  (син на втория дядо Тодор) – Павел Тодоров Терзиев, офицер от VI у-ние на ДС. Отговарял за Юридическия ф-т на СУ.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!