Скандал! Хакер с псевдоним “Емил Кюлев” пусна личните данни на 2,25 млн. клиенти на “Лев инс”

Алексей Петров, сочен за истинския собственик на “Лев инс”

Личните данни на 2,25 млн. души са изтекли след хакерска атака. Чувствителната информация е взета от застрахователната компания “Лев инс”, твърди хакерът ползващ псевдонима “Емил Кюлев” в имейл до редакционната поща на “Капитал”. Това е най-големият теч на лични данни от 2019 г., когато бяха хакнати сървърите на НАП.

В базата данни се съдържат три имена на кирилица и латиница, ЕГН, номер на лична карта, адрес и в някои случаи мобилен номер. Данните включват и бивши клиенти на “Лев инс”, а вероятно и вече починали хора, защото ЕГН-тата достигат до 1925 г.  За сметка на това няма никаква допълнителна информация – какъв застрахователен продукт са ползвали, в кой период са били клиенти, какъв е номерът на автомобила им. Освен това хакерите твърдят, че разполагат и с много повече информация, включително и с “пълното счетоводство на “Лев инс”, което показвало злоупотреби и източване чрез огромни месечни бонуси”.

“Капитал” се е свързал и с хакера “Емил Кюлев”, който уточнява, че атаката е целенасочена срещу “Лев инс”. Той казва още, че пробивът е реализиран през декември 2022 г. и е станал е “елементарно”.

Председателят на Комисията за защита на личните данни не отговори на обажданията от “Сега”. Пред “Капитал” той коментира, че в комисията не е постъпвало уведомление за нарушение на сигурността, както изисква европейския регламент. Мейлът на хакера отпреди няколко дни обаче е изпратен освен до медии и до дадения за контакт от комисията kzld@cpdp.bg.

Хакерската атака много напомня тази от 2019 г., когато след пробив в информационните масиви на НАП изтекоха личните данни на общо 6 074 140 физически лица. Малко след това бяха арестувани собственикът на фирмата за киберсигурност “ТАД Груп” Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков. Те получиха обвинения за кибертероризъм. Търговският директор на дружеството Георги Янков беше привлечен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската атака. 4 години по-късно още няма внесен обвинителен акт в съда. В същото време НАП беше глобена от КЗЛД 5,1 млн. лева, тъй като приходната агенция не е предприела необходимите мерки за защита, с които е можело да предотврати хакерската атака. Срешу глобата обаче все още се води дело в Софийския районен съд.

Източник: segabg.com