“Билд”: Черен ден за германската икономика. Нещата отиват на зле

Икономиката на Германия е пред крах. Вестник Bild пише, че германските компании са принудени да намалят производството, конкурентоспособността на силните индустрии е паднала до най-ниското ниво за последните 30 години.

Проблемът е в самото германско правителство: чиновниците и политиците създадоха толкова много нови правила и ограничения (включително тези, свързани с антируските санкции), че всичко е объркано. Това води до още по-голяма бюрокрация.

Експерти, интервюирани от изданието, смятат, че ситуацията е толкова критична, че в Германия може да се въведе строга парична регулация.

Ето какво пише най-тиражния германски вестник

В сряда имаше много нови лоши новини. Черен ден:

– Машиностроенето, някога светъл лъч на германската икономика, днес е само сянка на предишното си състояние. Според института ifo конкурентоспособността е спаднала до най-ниското си ниво от 30 години насам. Причина за това е, наред с другото: Липсват квалифицирани работници.


Предприятията в цялата страна алармират за липса на обучаващи се стажанти! По данни на Германската индустриално-търговска камара (DIHK) почти всяко второ предприятие, което обучава стажанти (47%), не може да намери никакви или не намира достатъчно. Рекорд!

– Август все още не е приключил – но икономическото производство може би се е сринало повече от когато и да било през последните три години. Това съобщи доставчикът на финансови услуги S&P Global, който редовно прави проучвания сред 800 компании.

Резултат: Разработеният от S&P “Индекс на мениджърите по поръчките” се смъкна с почти четири пункта до 44,7 пункта в средата на месеца. Най-ниското ниво от короната насам – май 2020 г.

– Отлив в пристанището на Хамбург: От януари до юни контейнерната обработка е спаднала с 12 процента. Това показва, наред с други неща: че германските стоки явно са по-малко търсени в чужбина.

Тази новина за износа за страни извън ЕС се вписва в следния контекст: според Федералната статистическа служба 2,9% по-малко стоки са отишли в страни извън ЕС.

Експерт пред BILD: “Има твърде много бюрокрация, твърде много държавни намеси и субсидии. Политиците се оплитат във все нови и нови регулации и намеси в икономиката, които след това трябва да коригират с нови регулации и намеси, и така нататък. Това е порочен низходящ кръг.”

Необходими са по-малко регулации, по-малко субсидии, по-малко данъци и такси – предупреждава проф. Кутс,  ръководител на Института за световна икономика в Кил (IfW).

Перспективите за следващите месеци: повече от оскъдни! Като цяло Институтът IfW, както и Институтът RWI очакват икономиката да загуби около дванадесет милиарда евро от производството си през тази година.

Ситуацията е толкова лоша, че дори повишаването на лихвените проценти може да бъде спряно.

Според главния икономист на Commerzbank Йорг Крамер централната банка ЕЦБ засега няма да продължи да повишава лихвените проценти: “ЕЦБ ще трябва значително да понижи оптимистичната си прогноза за растежа. Вероятно през септември ЕЦБ няма да повиши допълнително основните си лихвени проценти”.
На подобно мнение е и американската голяма банка JP Morgan. Експертите не очакват ново леко повишение на лихвените проценти преди октомври, ако изобщо го очакват.

Източник: “Билд”

Владислав Наков, Гласове