Ето защо Борисов, Киро и Асен си чукнали срещата за сглобката в Девическия манастир в Самоков

Лидерът на СДС Румен Христов обясни причините, заради които срещата между Бойко Борисов, Кирил Петков и Асен Василев, подсигурена с логистичната подкрепа на покойния вече Алексей Петров и предшествала съставянето на правителството на сглобката, се е състояла далеч от хорските очи – в Самоковския девически манастир.

„Колегите от ПП имат навика да ползват странични места за срещи – имаха една среща в мола, ако си спомняте, сега в манастира… Според мен беше добре това да се случи в парламента, но очевидно не е било ясно какво ще се случи на тая среща и са се скрили от хорски погледи, няма нищо лошо.

Най-вероятно е говорено предварително с представители на обителта и са се разбрали да се видят там. Да не надценяваме ролята на Алексей Петров. Логистиката е важно нещо, но не е най-важното. Не съм питал Борисов какво точно е било. Имало е среща, постигнато е сближаване, благодарение на това имаме правителство – не най-доброто, ние не печелим от тази коалиция, важното е да спечели България“, коментира той пред бТВ.

Христов не е наясно кой пръв е потърсил съдействие от Алексей Петров – дали Кирил Петков или Бойко Борисов.

„Това не мога да кажа. Когато не знаеш какво ще излезе от една среща предварително, не е хубаво да я разгласяваш. Според мен мнението на г-н Петров е било зачитано повече от Кирил Петков, отколкото от Борисов. Аз съм изненадан, че точно г-н Алексей Петров е бил избран за тази логистика, но очевидно никой друг не е успял да я осъществи, защото можеха да се намерят други хора, които да осигурят срещата. Г-н Петров е част от прехода…“, добави лидерът на СДС.

Лидерът на СДС призна, че в известен смисъл ДПС участва в управлението.

„Да, когато става въпрос за конституционни реформи и бюджета, и от тая гледна точка имат дейно участие, така че не могат да бъдат изключени. ДПС заемат една проевропейска позиция. Винаги е по-добре да получиш подкрепя за такова законодателството от по-голям брой представители в парламента“, заяви Христов.

Той изтъкна, че след 6 месеца ще има ротация във властта, когато се очаква да има допълнителни промени.

„Правят се сериозни промени, които обаче не се съгласуван с ГЕРБ-СДС, но и с Демократична България. Те не са се оплаквали, да, наистина, но когато става дума за ключове събития в държавата трябва да има някакъв синхрон. След 6 месеца ще има ротация, най-вероятно ще има пак някакви промени. Наистина ключови длъжности трябва да бъдат обсъждани“, каза още лидерът на СДС.