На тъмно! Правителството на сглобката реши да купи спрени от производство US БТР-и “Страйкър” за армията ни

Кабинетът “Денков/Габриел” одобри Проект за инвестиционен разход “Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Проектът предвижда закупуване на нови бойни машини “Страйкър” за Сухопътните войски, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Той е сред приоритетните за Министерството на отбраната проекти.

С него се цели да бъде осигурена оперативна съвместимост на българските части с армиите на съюзниците ни в НАТО, както и да бъдат придобити и да се поддържат способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и за участие в съюзни операции извън територията на България.

Кабинетът предлага също Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 г., с което е приет старият проект за “Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизиранa бригада”.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

Този модел „Страйкър“ е разглеждан като вариант от Сухопътни войски преди години, но според специалистите не отговаря на много от изискванията на проекта – по-ниско ниво на защита на екипажа (стандартно 3-то ниво), по-малка мощност на двигателя (360 конски сили), по-слаба маневреност, боеприпасите за основното 30 мм оръдие, поради специфичните изисквания за зареждане в американската армия, могат да се доставят само от САЩ.

Предлаганите противотанкови ракети, с които ще бъдат оборудвани машините, са с далекобойност 2,5 км и то само при пряка видимост, вместо изискуемите минимум 4 км. И още, и още въпроси, по които МО мълчи, като липсата на V-образно дъно за по-високо ниво на защита от противотанкови мини. Това предупреди почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

Веднага възниква един прост въпрос – как така американската фирма Дженерал Дайнамикс – Европа предлага своята машина Пираня 5, модел от преди 10 години за цена 1,7 млрд. лв., покривайки всички изисквания в проекта от 2018 г., а Дженерал Дайнамикс – САЩ предлага модел от 90-те г. на миналия век, който не отговаря на изискванията ни за 1,5 млрд. долара (2,73 млрд. лв.). Цена с повече т 1 млрд. лв. по-висока!

Има и други въпроси. Защо при придобиването на основна бойна машина за българската пехота не е включена българската военна промишленост, която има възможност за изгради машината в България? Известно е, че български предприемач изгради нов военен завод в Бургас и притежава прототип на модерна бронирана машина.

Факти бг