1600 полицаи ще вардят БФС от гнева на феновете на протеста отвън празния стадион на мача България – Унгария

Около 1600 полицейски служители ще се грижат за обществения ред преди, по време и след футболната среща от европейските квалификации между България и Унгария в София, съобщиха от СДВР.

Мачът е утре от 19,00 часа прикова общественото внимание в последните дни, тъй като се очаква да бъде използван за мащабни протести срещу ръководството на БФС. От централата оправдаха преместването му в Пловдив с УЕФА. Стадион “Христо Ботев” се оказа неподходящ и в крайна сметка мач ще има в София, но без публика. Очаква се над 10 000 души да се съберат в околностите на съоръжението, за за изразят отношението си към Борислав Михайлов и компания.

Освен посочените 1600 полицаи, в готовност ще бъдат и допълнителни сили при възникване на необходимост.

“Към настоящия момент за цялата охрана на футболната среща са планирани около 1600 полицейски служители, но в случай че е необходимо, могат да се привлекат и допълнителни такива сили от крайните райони на София. След приключване на мача и при разотиване на гражданите те ще се върнат по територия”, обясни Иван Георгиев, началник сектор масови мероприятия към СДВР.

“Не сме бягали никога от отговорност. Ще бъде създадена необходимата организация за осигуряване на обществения ред преди, по време и след приключване на футболната среща. Както и във връзка спонтанно възникнали мероприятия, организирани в социалните мрежи – в случая Фейсбук. Има уведомление в столична община за провеждане на протестни мероприятия.

Заявеното мястото за протеста е от първата пряка на улица “Гурко” – улица “Любен Каравелов”, до Министерството на спорта – това е мястото за протест. Има и на други места, които са заявени, но не официално Ще има необходимия брой полицейски служители, които ще бъдат пренасочвани, за да се осигури обществения ред”, добави Георгиев.

“Около стадиона ще бъде обособена охранявана зона с полицейска лента и парапети и на тях ще бъдат наредени полицейски служители. В определен момент тази зона ще бъде оставена санитарна, като граждани няма да бъдат допускани. Не е изключено в определен момент да се спре и пътното движение.

Целта е да не се опорочи провеждането на футболната среща. Гражданите, които пожелаят да проведат събирането т.нар. от нас протест, нека да го направят мирно, както пише в Конституцията, без оръжие. Спрямо тези, които са с намерение и извършат противообществена проява, ще бъде прилагана цялата строгост на закона”, каза още той.

От СДВР бяха категорични, че пряк ангажимент за охраната на футболната среща нямат.

“Ангажимент на СДВР за охраната е съпровода на отборите, както и на длъжностните лица от определена точка до определена точка. Пряк ангажимент за охраната на срещата нямаме. Три охранителни фирми са наети да обезпечат сигурността на територията за спортното съоръжение, което е по задължение на организатора. Ако се наложи, ще окажем необходимото съдействие”, каза Георгиев.

Той обясни, че организатор на протеста е представител на един от двата столични грандове, но не пожела да разкрие дали става въпрос за Левски или за ЦСКА.

“Организатор на протестното мероприятие е представител на столичен клуб. Днес около 16:30 часа ще проведем работна среща с него. Познат е по физиономия, но самото име на момчето нищо не ми говори. След това ще имаме повече яснота и относно организацията, и за очакванията. Засега информацията ни е изцяло от социалните мрежи. Трудно можем да преценим каква ще е бройката на участниците”, каза Георгиев.

Оф нюз

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!